Сергей Лавров: Разширяването на НАТО към Македония е грешка

Сергей Лавров: Разширяването на НАТО към Македония е грешка | StandartNews.com

Съществува "джентълменски договор" от деветдесетте години между Русия и САЩ и западните съюзници, с който НАТО обещава, че няма да се разширява на изток към границите на Русия и който е нарушен с трите разширявания на НАТО. Сега в тази игра искат да въвлекат и Балканите, пише скопският вестник "Нова Македония", цитирайки ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров, предаде БНТ.

Разширяването на НАТО е грешка и същевременно означава нарушаване на джентълменския договор, за който споменах и който сега получи цялостно потвърждение в официален архивен документ, от който САЩ неотдавна премахнаха грифа "секретен". Всички знаеха за това и ние просто се уверихме какво наистина се е случвало, след като бяха оповестени тези архивни документи, заяви Лавров в интервю за сръбската информационна агенция "Бета", попитан дали Москва има намерение да се противопостави на очакваното присъединяване на Македония към НАТО.

Според Лавров разширяването на НАТО е подкопаване на договореното през деветдесетте години. "Ние неведнъж предупреждавахме колегите от НАТО, че тази линия, която претърпя три вълни на разширяване, а сега се очаква още една вълна, не само че представлява подкопаване на всичко онова, което договаряхме през деветдесетте години, че никой няма да осигури своята сигурност за сметка на сигурността на другите, а представлява може би най-сериозното предизвикателство за общата европейска стабилност и сигурност", заяви ръководителят на руската дипломация.

Според него нищо, което сега прави НАТО, не увеличава сигурността на балканските държави, които от страна на Русия не са заплашени от нищо. Нищо от онова, което се случва сега, не е стъпка към подобряване на способността на НАТО да отговори на истинските, а не на измислените заплахи. Не виждам как тези три вълни на разширяване направиха НАТО по-способна в борбата с терористичната заплаха и заплахата от престъпността с наркотици, включително и онези заплахи, които идват от Балканите, където след неоправданото, едностранно обявяване на независимостта на Косово бе създадена територия, която представлява пример за корупция и "черна дупка", изтъкна Лавров.

На повторен въпрос да отговори конкретно за Македония, руският външен министър заявил, че Москва не прави разлики. Смятам, че приемането на Черна гора бе напълно изкуствено и ненужно. "Обърнахме внимание, че методът на показване на волята на народа във формата на референдум става все по-малко популярен при взимането на такива доста съдбоносни решения", заяви Лавров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай