Сепаратистите спечелиха пълно мнозинство в Каталуния

Сепаратистите спечелиха пълно мнозинство в Каталуния | StandartNews.com

Борещите се за независимост на испанската автономна провинция Каталуния партии отново спечелиха абсолютно мнозинство в местния парламент.

Това стана ясно след проведените извънредни местни парламентарни избори в провинцията.

След преброяването на всички бюлетини, трите политически формации, които искат независимост, имат 70 места от 135 в регионалния парламент. Това е абсолютно мнозинство - за такова бяха достатъчни 68 места.

Факт е обаче, че всъщност най-много места като сама партия печелят "Гражданите" - партия, която е против отделянето на Каталуния. "Гражданите" вземат 36 места, според вестник El Pais, който казва резултати при преброени 96% от бюлетините.

Блокът "Заедно за Каталуния" на Карлес Пучдемон е с 34 депутати, а партията "Леви републиканци на Каталуния" на Ориол Жункерас е с 32 места.

Четвърти са каталунските социалисти, със 17 депутати - те също са против отделянето на Каталуния.

Крайнолявата комунистическа партия, която най-яростно защитава отделянето, е с 4 места, а също с толкова е Народната партия на сегашния испански премиер Мариано Рахой - и двата резултата са отстъпление спрямо предишното положение.

"Пучдемон премиер, премиер!", викаха поддръжниците на сваления каталунски министър-председател Карлес Пучдемон в Барселона след обявяването на резултатите, информира БГНЕС.

"Испанската държава бе победена. Рахой и неговите съюзници загубиха!", избухна малко по-късно от Брюксел по въпроса за независимостта лидерът, чиято листа оглави лагера на независимите. Той беше екзалтиран от този резултат, който "никой не може да оспори".

Резултатът наистина е лош за Мариано Рахой, който не отне смелостта на сепаратистите и трябва да се изправи срещу същия опонент, чиято стратегия ще бъде да се опита да покаже на Европа, че има заблуда по отношение на каузата му, за да спечели подкрепа.

Народна партия на Рахой загуби осем места (от 11) в Каталуния, в полза на "Гражданите" (Ciudadanos), която също може да спечели почва и извън региона. "Гражданите" обаче са против независимост.

Чрез преразпределяне на мандати към райони, в които имат добри позиции, се оказа, че сепаратистите наистина имат мнозинство в парламента, но без да печелят мажоритарния вот:

47,6% от каталунците гласуваха за тези формации. Против - 52%. Каталунските гласоподаватели - от тях участваха почти 82% в тези избори - регистрираха историческо участие рекорд по участие в областта. Освен ако не могат да постигнат споразумение за създаване на коалиция, сепаратистите ще поемат отново управлението на региона, който правителството в Мадрид им измъкна като използва за първи път член 155 от Конституцията за отстраняване на регионалната изпълнителна власт и за разпускане на парламента, който обяви мъртвородена независимост. Пучдемон от Брюксел: Настъпи моментът републиката да се отдели от монархията

Пучдемон приветства в четвъртък вечерта от Брюксел победата на привържениците на независимостта на Каталуния. Премиерът на Испания Марио "Рахой изгуби референдума, който бе поискал" и фактът, че привържениците на независимостта остават мнозинство е "шамар", обяви тържествуващ Пучдемон.

Той говори пред малка група каталунски сепаратистки активисти и фламандски националистически симпатизанти, събрали се в зала в центъра на Брюксел.

Европейският съюз "няма да промени" позицията си за Каталуния след регионалните избори, които отново дадоха предимство, и то с абсолютно мнозинство, на партиите, търсещи отделяне от Мадрид.

Това заяви говорител на Европейската комисия. "Нашата позиция по въпроса за Каталуния е добре известна и е потвърждавана често и на всички равнища. Тя няма да се промени. Доколкото става въпрос за регионални избори, ние няма да коментираме", посочи Александър Винтерщайн.

От началото на кризата ЕС отказва да признае независимостта, провъзгласена едностранно от каталунския парламент, определяйки проблема като испанска "вътрешна работа".

Предишното правителство и парламент на Каталуния бяха разпуснати по решение на централното правителство на премиера Марион Рахой след като Каталуния обяви независимост едностранно.

Гласоподавателите трябваше да изберат 135 депутати: 85 от Барселона, 17 от Жирона, 15 от Лерида и 18 от Тарагона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай