САЩ напуснаха Съвета за човешките права

САЩ напуснаха Съвета за човешките права | StandartNews.com

САЩ обявяват изтеглянето си от Съвета за човешките права към ООН, съобщи постоянният представител на Вашингтон при световната организация Ники Хейли, цитирана от световните агенции.

"САЩ официално излизат от Съвета за човешките права към ООН", каза тя, допълвайки, че организацията "не е достойна за името си". "Предприемаме тази стъпка, защото ангажиментите ни не позволяват да останем част от лицемерна организация, обслужваща собствените си интереси", заяви Хейли. "Искам да бъда пределно ясна, че тази мярка не означава отстъпление от ангажиментите ни към човешките права", допълни дипломатът.

Тя посочи "хроничното предубеждение на Съвета към Израел", порицавайки същевременно членството на страни като Китай, Куба и Венецуела, които биват обвинявани в нарушения на човешките права.

Повече от година САЩ заплашват с напускане на Съвета, когото обвиняват в предубеденост към Израел и който не успяха да реформират. Съветът е основен орган на ООН по въпросите за човешките права. Бе създаден през 2006 година, за да замени Комисията по правата на човека към ООН. Мандатът на САЩ в Съвета изтича по принцип през 2019 година. Съветът има 47 членове.

Ако Съветът се реформира, "САЩ ще бъдат щастливи отново да се присъединят" към него, допълни Хейли, цитирана от Асошиейтед прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай