САЩ и Русия лидери в търговията с оръжие

Най-крупният купувач е Индия

САЩ и Русия лидери в търговията с оръжие | StandartNews.com

САЩ са засилили позицията си на водещ световен износител на оръжие през последните пет години, осигурявайки около една трета от оръжейните доставки в света. Това сочи доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА. Световните оръжейни сделки са се увеличили с 10 процента между 2013 и 2017 г.

В този период САЩ са извършили 34% от световните продажби, доставяйки оръжие на най-малко 98 държави. Голяма част от износа включва военни и транспортни самолети.

Американският експорт в периода 2008-2012 г. се равняваше на 30% от общото за света. Малко по-малко от половината американски износ отива за Близкия изток, а една трета - за Азия. Саудитска Арабия е най-важният единичен клиент на американската оръжейна промишленост с близо 20% от американските продажби.

Русия остава вторият по големина световен износител на оръжие, извършвайки около 20% от световните доставки, които изпраща до 47 страни. Над половината руски експорт е бил насочен към Индия, Китай и Виетнам.

Франция е износителят, заел третото място, следвана от Германия и Китай. Пет страни - Индия, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Китай, получават малко над една трета от световните оръжейни доставки.

Индия е най-големият в света вносител на оръжие с 12% през въпросния период. Основни доставчици за страната са Русия, САЩ и Израел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай