САЩ блокира Северна Корея с противоракетния щит

САЩ блокира Северна Корея с противоракетния щит | StandartNews.com

Американските военни започнаха да доставят в Южна Корея части от противоракетната си система ТААД (THAAD), съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап.

На фона на засиленото напрежение около ракетната и ядрена програма на Северна Корея на бивше голф игрище в областта Сонджу, в южната част на страната, пристигнаха шест камиона с оборудване за противоракетната система.

В съобщение на южнокорейското правителство за пристигането на първите елементи не се уточнява какви са докараните части, но агенция Йонхап съобщи, че са разположени шест установки за изстрелване на ракети, няколко ракети и най-малкото един радар, предаде Асошиейтед прес.

Вашингтон и Сеул обявиха на 7 март, че заради заплахата от изстрелване на ракети от КНДР започва разполагане на системата ТААД. Китай обаче заяви, че това няма да може да спре Севера, а ще влоши баланса на сигурността в района. Русия също е против разполагането на ракетния комплекс.

Целта на противоракетния щит ТААД е да прехваща и унищожава севернокорейските балистични ракети с малък и среден обсег в последната фаза на полета им.

Тази вечер държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, министърът на отбраната Джеймс Матис, директорът на Националното разузнаване Дан Коутс и генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете, ще информират всички членове на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ за ситуацията в Северна Корея, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на висш сътрудник на Белия дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай