Руската църква прекратява отношенията си с Константинополската патриаршия

Руската църква прекратява отношенията си с Константинополската патриаршия | StandartNews.com

Руската православна църква прекратява изцяло отношенията си с Константинополската партиаршия. Решението е взето след като миналата седмица Вселенската патриаршия обяви, че ще признае автокефалия на Украинската православна църква. Руската православна църква обяви, че не признава решенията на Константинополската патриаршия. В специално изявление, представител на синода на руската църква беше изразена недежда, че Константинопол ще преразгледа своето решение.

„Надяваме се, че здравият разум ще надделее и Константинополската патриаршия ще промени отношението си към съществуващата църковна реалност. Но дотогава, докато тези беззаконни и антиканонични решения остават в сила, ние няма да можем да общуваме с тази църква, която се оказва днес в разкол", заяви Волоколамският митрополит Иларион.

Иларион беше категоричен, че църквата в Русия не признава решението на Константинополската патриаршия да даде автокефалия на украинската църква. Митрополитът осъди това решение като незаконно и канонически неправилно.

На 11 октомври Светият Синод на Константинополската Вселенска патриаршия съобщи, че обновява вече взетото решение Вселенска патриаршия да пристъпи към даване на автокефалия на Църквата в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай