Русия ще връща 1 млрд. на Турция заради спор за цената на газа

Русия ще връща 1 млрд. на Турция заради спор за цената на газа | StandartNews.com

Русия ще върне 1 милиард долара на Турция за предплатен руски газ за 2015 и 2016 г. Това съобщи Реджеп Ердоган по време на предизборен митинг на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в град Ерзурум в Източна Турция.

Ердоган заяви, че през 2015 г. Турция е поискала от Русия да одобри корекция на цената на руския газ, но тъй като Москва е отказала, Анкара е инициирала международния арбитраж.

"След дълги разговори беше постигнато споразумение за корекция на цената от 10,25% за предплатения през 2015 г. и 2016 г. газ. Разликата в платената сума за двете години, което е един милиард долара, ще бъде върната на Турция", каза Ердоган.

На проведения митинг той призова турските граждани да обменят своите спестявания от долари и евро в турски лири, с което биха подкрепили националната валута, чиято стойност от началото на годината е намаляла с 20 на сто спрямо американския долар.

"Братя мои, вие, които имате долари и евро под възглавниците си, отидете в банките и ги заменете за лири", призова Ердоган в речта си на митинга в навечерието на предсрочните президентски и парламентарни избори, насрочени за 24 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай