Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонската земя

Путин: Славянската писменост дойде при нас  от македонската земя | StandartNews.com

"Днес в Русия е тържествен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя. Искам да ви поздравя с тази награда". Това заяви руският президент Владимир Путин, който се срещна с македонския си колега Георге Иванов.

Македонският президент е в Москва, където патриарх Кирил му връчи наградата на фондацията "Единство на православните народи" на името на бившия патриарх Алексий ІІ. Двамата президенти обсъдиха по-нататъшното развитие на двустранните отношения и обмениха мнения по актуални теми, преди всичко за ситуацията на Балканите.

От своя страна Георге Иванов отбеляза, че за него е голяма чест да бъде в Кремъл в този ден: "Както казахте, символиката на тази визита е наистина голяма: днес почитаме паметта на всеславянските просветители и свети братя Кирил и Методий, които са наши духовни учители. Сърдечно ви благодаря за поздравите по случай наградата. Тя има голямо значение за мен лично като президент, но и за цялата наша страна. За нас тя е още по-важна, защото е присъдена за 2016 г., когато ние отбелязахме 1100-годишнината от кончината на свети Климент Охридски, нашия най-известен светец и най-добър ученик на светите братя Кирил и Методий," каза Иванов.

Руският патриарх Кирил по-рано връчи на Иванов наградата, носеща името на бившия патриарх Алексий Втори. Македонският президент бе удостоен с високото отличие заради неговите усилия по задълбочаването на единството на православните народи, утвърждаването на християнските ценности в обществото и за други заслуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай