Путин и Ердоган обсъдиха кризата в Сирия

Путин и  Ердоган обсъдиха кризата в Сирия | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Русия Владимир Путин са разговаряли днес по телефона.
Според съобщението от пресслужбата на Ердоган двамата са обсъдили ситуацията в Африн и Идлиб. Основно са се информирали по процеса за създаване на нови наблюдателни постове за намаляване на напрежението в района на Идлиб.

В разговора си били обсъдени подробностите по операцията Маслинова клонка, която турската армия провежда в района на Африн за прочистването на областта от считаните за тероростични групировки на сирийските кюрди, Сили за защита на народа /СЗН/ и Партията на демократичния съюз /ПДС/.

Двамата лидери са се договорили да продължат с неослабваща решителност съвместната борба срещу терора, както и да се информират постоянно във връзка с развитието на ситуацията в района на военните действия в Сирия.

Телефонният разговор между Ердоган и Путин е на фона на съобщенията, че сирийски правителствени сили са навлезли в северозападната провинция Африн,за да защитават кюрдските Сили за защита на народа, според събщенията на световните информационни агенции.

Това може да доведе до промяна в театъра на военните действия в Африн, т.е. до сблъсък между турската армия и войниците на Башар Асад, ако те напреднат в Африн в подкрепа на сирийските кюрди.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви по този повод, че Турция ще се конфронтира със сирийските правителствени сили, ако те влязат в Африн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай