Продават на търг инвалидната количка на Стивън Хокинг

Продават на търг инвалидната количка на Стивън Хокинг | StandartNews.com

Аукционната къща "Кристис" (Christie's) ще предложи на търг лични вещи на британския физик Стивън Хокинг, сред които екземпляр от докторската му дисертация и инвалидната му количка, съобщава БГНЕС.

За продан са обявени общо 22 предмета, сред които книги, научни статии и награди на Хокинг. Едно от петте копия на написаната през 1965 г. докторска дисертация на тема „Свойства на разширяващите се вселени", подписана от самия учен, се очаква да бъде купена за между 130 000 и 195 000 долара.

На търга ще бъде представен и екземпляр от книгата "Кратка история на времето" с отпечатъка от палеца на Хокинг и сценария на един от епизодите от анимационния сериал "Симпсън", в който се споменава физикът. Ще бъде изложено и якето, с което ученият участва в документален филм.

Инвалидната му количка пък е оценена на между 13 000 и 19 500 долара.

Получените средства ще бъдат предоставени на благотворителния фонд на Хокинг и Асоциацията за борба с моторните невронни заболявания.

Физикът почина на 14 март на 76-годишна възраст в дома си в Кеймбридж. Той е роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд. През 1963 г. е диагностициран с амиотрофична латерална склероза. 22 години по-късно, след усложнения от пневмония, ученият претърпява трахеотомия, в резултат на което губи способността си да говори и започва да използва синтезатор на реч. Здравословното му състояние обаче не попречи на Хокинг да се превърне в един от най-известните теоретични физици на нашето време.

Основните области, в които Хокинг прави научни изследвания, са космологията и квантовата гравитация. Той посвещава много време в изучаването на черните дупки. Автор е на теорията за "изпарението" на черните дупки – явление, получило названието "лъчение на Хокинг".

Британецът е написал и много популярни научни книги, включително "Кратка история на времето", "Черните дупки и младите вселени" и "Вселената в орехова черупка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай