Поредна стачка в "Райънеър"

Поредна стачка в "Райънеър" | StandartNews.com

Поредна стачка на пилотите от "Райънер". Недоволството ще блокира част от полетите на компанията в Ирландия. Стачката ще продължи 24 часа, като в нея се очаква да се включат около 100 пилоти. Затова нискотарифният авиопревозвач отменя до 30 от 290-те си ирландски полета. Това прави близо 10% от планираните пътувания. Така пасажерите, които имат връзка с полети през Дъблин, може да се наложи да променят плановете си.

Стачката на ирландските пилоти идва в разгара на лятото. На 12 юли традиционно започват и летните отпуски в Северна Ирландия, което допълнително нагнетява ситуацията. Според профсъюзите компанията "Райънеър" не е подходила сериозно към исканията на пилотите. Служителите са недоволни от условията на труд и от ниското заплащане. Освен това авиокомпанията не признава дейността на профсъюзи и залага на собствена система за колективно договаряне, базирана на ирландското законодателство.

"Райънеър" веднъж се позовават на своята транснационалност, друг път – на ирландския закон. По усмотрение, както им изнася в дадения момент. А от този двоен стандарт страдат единствено служителите на компанията. Техните социални права са оставени тотално на заден план", коментира Моник Дютие – представител на испанския профсъюз SITCPLA.

В края на миналата година стачка на персонала на компанията имаше и в Италия. Тогава в продължение на 4 часа пилоти и наземен персонал спряха работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай