"Отворено общество" бяга от Будапеща в Берлин

"Отворено общество" бяга от Будапеща в Берлин | StandartNews.com

Фондация "Отворено общество" на американския финансист от еврейско-унгарски произход Джордж Сорос ще закрие офиса си в Будапеща и ще се премести в германската столица Берлин. Това съобщи тя днес, като добави, че напуска една все по-репресивна политическа и юридическа среда, предаде Ройтерс.

"Решението за преместване на дейностите извън Будапеща идва в момент, в който унгарското правителство се подготвя да наложи нови ограничения на неправителствените организации чрез пакета от законодателни мерки, наречен от него "Стоп Сорос", се казва в изявление на фондацията.

Преди дни, когато чужди медии съобщиха новината, преди фондацията да я обяви официално, унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че конфликтът му с либералната идеология ще продължи. "Може би ще ме разберете, ако не роня крокодилски сълзи", каза той в ефира на местно радио, попитан за напускането на фондацията на Сорос. Орбан добави, че ключовият въпрос, по който има разногласия със Сорос - миграцията, ще остане начело в европейския дневен ред.

"Отворено общество" действа в Унгария от 1984 г. и досега около 2100 унгарци са учили с нейни стипендии само в Централноевропейския университет. Фондацията предлагаше във времената на преход от комунизъм към демократично общество възможности на много унгарци да пътуват и учат в чужбина. Сред тях е и Орбан, който поведе яростна битка срещу Сорос.

През януари партията на Орбан "Фидес" внесе проект за закони под името "Стоп Сорос!", които рязко да затруднят дейността на неправителствения сектор. Сега депутатите на Орбан нямат проблем да одобрят промените, с които се налага 25% данък върху чуждестранните дарения на организации, които са нападани от премиера, че защитавали идването на имигранти в Европа. Дейността им трябва да бъде одобрена от вътрешния министър, който може да им откаже разрешение, ако прецени, че е застрашена националната сигурност. Преценката ще се основава на проверка, възложена на спецслужбите, дали откриват в тези организации "рискови фактори", което означава, че дейността им ще зависи от тези служби. Който продължи дейност без подобно разрешение, ще изгуби данъчната си регистрация, а това блокира работата на всяка неправителствена организация.

В същото време Централноевропейският университет (ЦЕУ), създаден от Сорос, обяви, че ще остане в унгарската столица въпреки решението на "Отворено общество" да се премести, предаде Ройтерс. Ректорът на ЦЕУ Майкъл Игнатиев призова правителството на Орбан официално да признае, че институцията отговаря на новите правила и трябва да й бъде позволено да извършва дейност в Унгария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай