От "РИА новости" за Стандарт: Путин: Всички имат полза от "Северен поток-2"

Президентът Владимир Путин посреща в Кремъл главния изпълнителен директор на BASF Курт Бок фото ЕПА/БГНЕС

От "РИА новости" за Стандарт: Путин: Всички имат полза от "Северен поток-2" | StandartNews.com

Президентът убеден, че Русия и Германия ще подновят икономическото си сътрудничество

"Газопроводът "Северен поток-2" е естествен процес, предвид потреблението на газ в Европа и съкращаването на добива. Той не е насочен срещу партньорите". Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на среща с главния изпълнителен директор на BASF Курт Бок в Кремъл вчера. Немската компания е производител на химикали, пластмаса, продукти от финната химия и др. Концернът притежава 100% от акциите в германската Wintershall, която участва в проекта "Северен поток-2" и има още няколко съвместни проекти с "Газпром" и "Лукойл".

"Вие сте виден акционер в "Северен поток". И, доколкото ми е известно, подкрепяте продължаването на този проект - "Северен поток-2", който носи чисто икономически характер. Бих искал да подчертая, че този проект не е насочен срещу които и да било от нашите партньори. Освен това, ние сме готови да продължим отношенията ни с всички наши партньори, в това число и с Украйна", поясни Путин. "Изхождаме от това, че ще бъдат предоставени надеждни и икономически изгодни пазарни условия за съвместна работа. С оглед на ръста на потреблението в Европа и с намаляването на добива на нашите европейски партньори, "Северен поток-2" се явява като един абсолютно естествен проект", каза още руският президент.

Путин добави, че партньорите на Русия в Европа продължават най-активно да работят в страната, но последните събития в икономическата сфера се отразяват негативно на търговския стокообмен. Президентът също така отбеляза, че минимум 150 000 работни места са били изгубени във връзка с неблагоприятните събития за Германия. "И все пак ние не губим надежда, че ще успеем да възстановим нашето сътрудничество в пълен формат. Разбира се, ще работим в тази посока с нашите икономически партньори и с тези на политическо ниво", добави държавният глава на Русия, като за пореден път потвърди, че на 2 май в Москва очакват на посещение германския канцлер Ангела Меркел.

От своя страна шефът на BASF заяви, че последните две години са били доста нелеки за компанията, но в момента се наблюдава тенденция на ръст. "Изходните условия за по нататъшен ръст за момента са значително по-добри, отколкото преди време. Сега ще предприемем всички усилия, за да се възползваме от тези благоприятни възможности. Съвсем наскоро обсъждахме с министъра на промишлеността редица теми. И, естествено, ще работим за подобряване и увеличаване на локализацията", каза Бок, говорейки за работата на компанията в химическия отрасъл.

"Сътрудничеството в областта на енергетиката, и по-конкретно в газовия сектор, протича изключително добре и успешно. Това е много важен за нас отрасъл. В този аспект, засега "Северен поток-2" за нас е главен проект. Ние заедно доведохме до краен успех "Северен поток", и дълбоко съм убеден, че същото ще стане и със "Северен поток-2", защото между нас вече има изградено стабилно сътрудничество. Това е проект, който има стабилна и чисто икономическа база, и е аргументиран с тенденция за увеличаване потреблението на газ в Европа", поясни Бок.

Газопроводът "Северен поток-2" предвижда построяването на 2 тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Новият тръбопровод по план трябва да бъде построен паралелно на "Северен поток".

Русия предотвратила 16 терористични атаки

За изминалата 2016 година в Русия са предотвратени 16 опита за терористични атаки, заяви генералния секретар на ОДКБ Валерий Семериков. "Само миналата година на територията на нашата страна са предотвратени 16 реални терористични нападения, а в Таджикистан – 35!", посочи Семериков по време на презентацията на публичния доклад на Аналитическата асоциация ОДКБ. "Заплахата от международен тероризъм и религиозен екстремизъм, насочена към страните членки на Аналитическата асоциация ОДКБ, е предимно от централно-азиатско и афганистанско направление", каза още той. По думите му за миналата година в 29 страни са били извършени 149 терористични атаки, от които 43 в Турция и 55 в Афганистан. "На територията на страните членки на ОДКБ са станали 8 тераристични нападения", отбеляза Семериков.

По рано руският президент Владимир Путин съобщи, че за миналата година спецслужбите са предотвратили 45 престъпления от терористичен характер, в това число и 16 терористични атаки. По думите му, броят на престъпленията от терористичен характер по последни данни за годината отново е намалял.

Рублата пада спрямо долара и еврото

Руската рубла падна значително спрямо долара и еврото по време на вчерашната търговия на фона на слабия пазар на петрола, който се търгува около 50 долара за барел от сорта Brent, заявиха експертите. Курсът на руската валута за днес се очаква да достигне 62,65 рубли за долар.

Петролът дърпа рублата надолу

Курсът на рублата спрямо долара и еврото се очаква да се понижи умерено на фона на слабия петролен пазар. Запасите на петрол на САЩ се увеличават през седмицата след 17 март с 4,5 милиона барела, до 533,6 милиона барела, показват данните на API. Докато анализаторите очакваха ръст на запасите само от 2,8 милиона барела. Запасите на най-големия в страната терминал Cushing са нараснали с 2 млн. барела. Курсът на рублата в момента е стабилизиран относително поради бума на плащане на данъчните декларации, който е през март. Очаква се да се запази умерената и стабилна риторика на Центраната Банка на Русия и курсът на рублата да се стабилиза. В резултат на което цената на петрола в рубли ще падне до 2,9 хиляди рубли за барел – което е минимумът за последните няколко месеци.

Прогнозите

С приближаване пика на данъчния период в Русия ръстът на търсенето на рубли ще продължи, смята експертът Сергей Кочергин от ГК Exness. С оглед на външни и вътрешни фактори днес курсът на долара ще бъде консолидиран в диапазона 57,5-58 рубли, предположи той. Пълзящият надолу петрол, а също така и очакванията, че ЦБ може да понижи основния курс тази седмица, безспорно ще окаже натиск върху рублата, смята Олга Лапшина от Нордеа банк. До края на седмицата се очаква значителен отскок от стойностите 58-59 за долар/рубла, поясни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай