09:10 ч.

14.12.17

1 мин.

0

0

0

ООН предупреждава за опасен ръст на електронните отпадъци

от редактор |

ООН предупреждава за опасен ръст на електронните отпадъци

ООН предупреди, че електронните отпадъци като стари мобилни телефони, лаптопи и хладилници, нарастват в световен мащаб. Организацията призова за по-добро рециклиране на често опасните ненужни вещи.


В световен мащаб са произведени 44,7 милиона тона от така наречените „електронни отпадъци" през 2016 г., което е с 8% повече спрямо две години по-рано, според доклад на Международния съюз по телекомуникации на ООН. Това е еквивалентът на 4500 айфелови кули, отбеляза докладът, като добавя, че броят им ще се увеличи значително през идните десетилетия.


До 2021 г. светът вероятно ще бъде затрупан с цели 52,2 милиона тона такива отпадъци, които днес се състоят предимно от хладилници, перални машини и други битови уреди, но също така все повече мобилни телефони и компютри. Същевременно тези отпадъци, които могат да създадат сериозни рискове за човешкото здраве и околната среда, рядко се рециклират или се отстраняват правилно, като повечето от тях отиват в сметища или в инсталации за изгаряне на отпадъци. Само 20% от всички електронни отпадъци, или 8,9 тона, генерирани през миналата година, са документирани като правилно рециклирани, докато съдбата на 76% от тях не е известна.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент