08:55 ч.

09.08.18

2 мин.

0

0

0

ООН: 2018-а ще стане най-горещата година в историята

от редактор |

ООН: 2018-а ще стане най-горещата година в историята

Екстремни климатични условия, включително рекордно високи температури, суша и обилни валежи, се наблюдават в Северното полукълбо през първата половина на лятото.


"2018 г. ще стане най-горещата в цялата история. В много страни са поставени нови температурни рекорди. Това не е учудващо. Горещото време и много високите температури, които наблюдаваме в момента, отговарят на нашите прогнози в условията на климатични промени, предизвикани от парниковите газове. Това не е някакъв сценарий от бъдещето. Това се случва пред очите ни", заяви Елена Манаенкова, заместник-генерален секретар на Световната метеорологична организация (СМО) към ООН.


Експертите на СМО отбелязват, че в глобален мащаб настоящият юни беше вторият най-горещ юни в историята, откакто се правят измервания. Горещината не отстъпи и през юли, и сега през август, дори на север. Необичайно горещото време, започвайки от средата на юли, се установи в скандинавските страни. На Полярния кръг температурата надхвърли +30 градуса по Целзий. Във Финландия това е най-горещият юли в историята на страната. Горещините бяха придружени от суша, в резултат на която ще бъде загубени между 30 и 50% от растителната реколта. Швеция е обхваната от най-големите горски пожари през последните години.


Горски пожари избухнаха също така в Испания, Португалия и Гърция, където на някои места температурата се повиши до 46,6 градуса.


Ирландия, Германия и Франция пострадаха от сушата. Необичайно високи температури бяха регистрирани в северните части на Сибир, навсякъде в САЩ, в Централна Канада и Северна Африка, в Близкия изток и Северен Китай.


В Парижкото климатично споразумение, което беше пописано от всички държави (САЩ по-късно излязоха от него), е поставена задача да не се допусне увеличаването на средната глобална температура повече от 1,5-2 градуса по Целзий.


Майкъл Спероу от СМО смята, че дори тези мерки няма да помогнат за намаляването на отделяните вредни емисии.


"Дори, ако страните предприемат стъпки необходими, за да се удържи повишаването на температурите на нива от 2 градуса и по-малко, съществува вероятност, че океаните и горите, които поглъщат въглероден диоксид, ще престанат да работят и ще съдействат по-нататъшното значително затопляне", алармира той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент