ОБЗОР: Русия чака гаранции от Брюксел за българската тръба

ОБЗОР: Русия чака гаранции от Брюксел за българската тръба | StandartNews.com

България отново е готова да разгледа възможността да приеме втората линия на газопровода "Турски поток", но Русия ще продължи тръбата към Европа само ако получи железни гаранции от Европейската комисия, че проектът няма да бъде провален. Това заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров.

Той обясни, че засега се строи само първата линия на тръбопровода - непосредствено към Турция. Втората линия ще се строи само ако Москва получи "железни гаранции от Европейската комисия, че няма да ни извърти същия номер, както стана по отношение на България с "Южен поток", каза Лавров.

"Ще бъдем готови за всякакъв вариант, но такъв, който е гарантиран сто процента от ЕК, който няма да бъде провален", посочи още руският дипломат №1.

Проектът "Турски поток" предвижда да се построи газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия - 180 километра. Общата стойност на проекта се оценява на 6 милиарда долара.

Този проект замени "Южен поток", който трябваше да минава през България. Русия се отказа от него в края на 2014 г. заради позицията на ЕС.

През декември турският вестник „Хабертюрк" съобщи, че тръбата, която ще захранва Европа с газ от Русия, ще минава през България, а не през Гърция, както е била първоначалният замисъл. Промяната в маршрута е била обсъдена в турското министерство на енергетиката и за това е била уведомена България на най-високо ниво. В Брюксел премиерът Бойко Борисов обясни, че става въпрос за изграждането на интерконекторната връзка с Турция, по която ще се пренася газ към Румъния, Унгария и Австрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай