ОБЗОР ОТ ДЕНЯ: Тръмп и Макрон се врекоха в приятелство

ОБЗОР ОТ ДЕНЯ: Тръмп и Макрон се врекоха в приятелство | StandartNews.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че първото държавно посещение в неговия мандат, това на френския президент Еманюел Макрон, е свидетелство за трайното приятелство между двете им страни, предаде ДПА.

При посрещането на Макрон в Белия дом Тръмп припомни дълговечните връзки между САЩ и Франция, която е подкрепила силите на САЩ в Американската война за независимост от Великобритания (1775-1783 г.). "Напълно подходящо е, че приемаме първото държавно посещение от лидера на най-стария съюзник на Америка, гордата държава Франция", каза Тръмп. Макрон заяви, че визитата му е белег колко здрави са връзките между Париж и Вашингтон.

Президентът Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп посрещнаха Еманюел Макрон и съпругата му Брижит с червен килим на Южната морава на Белия дом, предаде Асошиейтед прес. В тържественото посрещане участваха 500 американски военнослужещи от петте вида войски. Макрон бе приветстван с традиционен салют от 21 изстрела и военен оркестър. Сред присъстващите бяха и вицепрезидентът Майк Пенс, членове на кабинета на Тръмп и конгресмени. Доналд Тръмп отдаде почит на подполковника от френската жандармерия Арно Белтрам, който доброволно се смени със заложничка при джихадистки атентат във Франция миналия месец и бе убит от нападателя, предаде Франс прес.

"Само преди няколко седмици прибавехме още едно име към списъка ни на големи герои, това на един смел френски полицай на име Арно Белтрам. Той се изправи лице в лице със злото и не трепна. Той даде живота си за хората, за страната си и за самата цивилизация", заяви Тръмп.

В приветствената си реч Тръмп благодари на Франция, че се е присъединила към САЩ и Великобритания за нанасянето на въздушни удари по Сирия по-рано този месец в отговор на предполагаема химическа атака, извършена от режима на сирийския президент Башар Асад, предаде Ройтерс. Той заяви, че през изминалата година с Макрон са развили "прекрасно приятелство, което е свидетелство за трайното приятелство между двете ни страни".

В своята реч Макрон призова двете страни да работят заедно срещу ислямистките екстремисти и по въпроси като Северна Корея и Иран, както и за "свободна и справедлива търговия" и за борба с климатичните промени.
"Именно заедно ще осуетим разпространението на оръжия за масово поразяване, независимо дали в Северна Корея или Иран", каза Макрон. В намек за миналогодишното решение на Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата Макрон заяви, че "не винаги сме на едно мнение за решението", но подчерта, че "на карта е заложена съдбата на нашите деца".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай