ОБЗОР: Кюрдите обвиниха Русия в предателство

ОБЗОР: Кюрдите обвиниха Русия в предателство | StandartNews.com

Главнокомандващият сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (YPG) Сипан Хемо обвини Русия в предателство за това, че не разубедила Турция да не напада кантона Африн в Сирия. Това предаде lenta.ru, като се позовава на съобщение в официалния сайт на YPG.

"Фашистката турска държава започна окупация и масово избиване на кюрдите пред очите на света. Целият свят носи отговорност за тази окупация и за тези масови убийства", заяви Хемо и добави, че кюрдите са особено разочаровани от поведението на Москва. "В настоящия момент Русия се явява съюзник на турската държава и е на ръба на война с нас. Имаме споразумения с Русия, но тя ги игнорира и ни предаде", отбеляза кюрдският главнокомандващ. Според него сега кюрдите са успели да видят истинското лице на Москва, подчертавайки, че Русия се е превърнала в "безпринципна държава".

По-рано вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия внимателно наблюдава операцията в Африн. "Руските представители са в контакт както със сирийското ръководство, така и с турското, в това число по този въпрос", заяви пред журналисти Песков, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че за основополагащ се смята принципът на запазване териториалната цялост на Сирия. "Безусловно внимателно следим за хуманитарните аспекти, които са свързани със случващото се в момента в района на Африн", добави Песков, но не отговори на въпроса дали Москва е била информирана предварително за подготвяната военна операция на Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган пък обяви, че страната му има споразумение с Русия във връзка с военната операция срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски милиции в района на Африн и че Анкара няма да се откаже от нея, съобщи Ройтерс. В реч в столицата Анкара той подчерта, че Турция ще поеме контрола над Африн, както го направила по-рано в сирийските градове Джараблус, Ал Раи и Ал Баб, както и че сирийците ще могат да се завърнат у дома.

След започването на операцията и влизането в района на Африн през уикенда, турските въоръжени сили са разширили кампанията си към град Азаз, който се намира източно от Африн, съобщи пък Анадолската агенция. В информации на турските медии от по-рано се твърди, че армията установила контрол над 11 позиции, които преди това били контролирани от кюрдските бойци.

Военната кампания на Турция, наречена "Маслинена клонка", стартира в събота в отговор на заявлението на САЩ, че ще създадат и обучат нова сирийска гранична сила за сигурност в северните части на страната, състояща се предимно от кюрдски милиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай