ОБЗОР: Косово съзря чужда роля в убийството на Иванович

ОБЗОР: Косово съзря чужда роля в убийството на Иванович | StandartNews.com

Напрежението между Белград и Прищина заради убийството на косовския сръбски лидер Оливер Иванович онзи ден нарасна, след като лидерите на Сърбия и Косово, без да се обвиняват помежду си, влязоха в спор заради смъртта му.

Чужда роля зад убийството на Иванович видя косовският премиер Рамуш Харадинай. Това стана ясно от негово изявление на пресконференция след среща на Съвета за национална ситурност, съобщи агенция МИА. Харадинай намекна, че убийството на Иванович е резултат от "незаконна намеса в севера на други институции отвъд Косово", предаде АП. Според премиера, който не навлезе в подробности кой може да е отговорен, чужди агенции като ФБР биха могли да помогнат в разследването на убийството, но не и сръбски, както предложи президентът на Сърбия Александър Вучич. Харадинай определи като "изненада" факта, че сръбската делегация е напуснала срещата с косовски представители в разговорите за нормализация с посредничеството на ЕС.

Самият Вучич определи смъртта на Иванович като "терористичен акт" и предупреди "Прищина да не си и помисля да влезе в северно Косово." Той имаше предвид статута на Митровица, където беше убит лидерът и която е "разделена" между предимно сръбския север и предимно албанския юг. Според Вучич на заседанието на Съвета за национална сигурност на Сърбия, часове след убийството на Иванович, е договорено да се изпрати писмо до мисиите на ООН и ЕС (включително правната на ЕС - ЕУЛЕКС), за да участват в разследването. Президентът изтъкна, че участието на органи на Сърбия ще помогне за откриване на истината. Той отправи и закана към председателя на парламента в Прищина Кадри Весели, който наскоро влезе в словесен спор със сръбски депутати. "Трудно е да говорим за каквото и да било, когато имаме ежедневна заплаха, когато тя идва от истинския господар на Косово, а той не е нито президентът Тачи, нито премиерът Харадинай, а Весели и всеки, който познава ситуацията в Косово, добре знае, че албанците не искат да спрат до Ниш. Няма да стане", каза Вучич, цитиран от в. "Политика". "Предупреждението ми е никой да не се опитва да използва случилото се, за да разполага косовските сили за сигурност на север, нито в Косово като цяло", каза още той. Външният министър Ивица Дачич също определи убийството като "безумен терористичен акт, който заплашва стабилността не само на севера на Косово, а и на целия регион".

Сръбският в. "Блиц" пък писа, че убийството на председателя на Гражданска инициатива "Свобода, демокрация и справедливост" било записано от камерите, монтирани над прозорци на централата на партията. Цитират се полицейски представители в Косово, според които намереният недалеч от мястото запален автомобил без регистрационни номера е свързан със случая. "Болкан Инсайт" пък припомни интервюто на Иванович за балканската телевизия N1, където той предупреди за съществуващи заплахи за живота му и за запалването на колата му през юли преди местните избори в Митровица.

Над 1000 жители на Косовска Митровица изпратиха вчера ковчега с тялото на Иванович, предаде сръбската национална телевизия РТС. Ковчегът бе изнесен от сградата на партията му, където бе поставен онази вечер за поклонение. На изхода на града се оформи дълга колона автомобили, която съпроводи катафалката до границата със Сърбия. От съображения за сигурност движението в града бе спряно, навсякъде патрулираше полиция. Иванович ще бъде погребан днес на новото гробище в Белград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай