ОБЗОР: "Газпром" свива "Турски поток"

ОБЗОР: "Газпром" свива "Турски поток" | StandartNews.com

Газпром" е започнал да демонтира и консервира стотици километри от тръбопровода "Турски поток. Компанията е решила да съкрати два пъти капацитета му - от 63 млрд. куб. м на 31.5 млрд. куб. метра природен газ. Това съобщава руската агенция "Интерфакс".

Всички тръби, които ще бъдат ликвидирани, трябваше да бъдат част от проекта "Южен поток", който от началото на декември 2014 година беше трансформиран в "Турски поток".

Според руски анализатори тази информация ясно показва, че в Москва са изгубили надежда в близко бъдеще да превърнат вече строящия се газопровод "Турски поток" в магистрален за мащабен износ на синьо гориво за Европа.
На практика това означава, че вместо първоначалните 4 тръби, които трябваше да бъдат изградени за "Южен поток" и по-късно се трансформираха в "Турски поток", реално ще бъдат монтирани само две тръби. Причината за това е, че след първоначалните илюминации около трансформацията на "Южен" в "Турски поток" дойде отрезвяването и на практика с Анкара бе договорена само една тръба (15.75 млрд. куб. м природен газ годишно), а строителството на втора беше поставено под условие - само ако ЕС даде пълни гаранции, че иска да получава синьо гориво по нея.

Според новите планове на компанията, на ликвидация подлежат 506 км от "Източния маршрут" и "Южния коридор"  от Починки до Анапа плюс газоизмервателната станция "Моршанская", става ясно от документи на "Газпром", пише още "Интерфакс". Тръбите, които се ликвидират, са положени в Краснодарския край, както и в Саратовска, Волгоградска и Ростовска области. Ще бъдат консервирани и компресорните станции Руская, Казачая и Кореновская, пише още в документи за публичен търг на газовия концерн.

Полагането на двете тръби по дъното на Черно море за проекта "Турски поток" обаче продължава с пълна сила, като от първата вече са положени над 900 км, а втората също се полага според първоначално заложения график. Според информация от турска страна обаче Анкара все още не е издала разрешение втората тръба да излезе на сушата в Турция.

В Москва нараства усещането, че е все по-вероятно "Газпром" да се окаже с проект за милиарди долари, който отново доставя газ само за нуждите на Турция, а втората тръба не води до никъде, коментира анализаторът от "Фич" Дмитрий Маринченко. Според него все още не е ясно и кой ще е собственик и оператор на тръбите и ще претентира ли Анкара да получава транзитни такси от газа и в какъв размер.

Според някои коментатори решението за ликвидацията на тръбите на руска територия още веднъж показва, че проектът за изграждането на тръба от "Турски поток" към България, която да захранва газовия хъб "Балкан", е чиста химера и поради това нашият проект е нежизнеспособен.

Тъкмо напротив, категоричен бе енергийният експерт проф. Атанас Тасев - именно това решение за ликвидацията на две от тръбите за пореден път показва, че проектът "Южен поток" е окончателно погребан и че част от газа, който ще тече по "Турски поток", ще тръгне към България, обясни той. Затова тъкмо сега, след поредната победа в президентските избори на Владимир Путин, България трябва да се активизира и да защити бъдещия хъб "Балкан" в Москва, категоричен бе проф. Атанас Тасев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай