ОБЗОР: 10 000 евро за разкриването на убиеца на Оливер Иванович

ОБЗОР: 10 000 евро за разкриването на убиеца на Оливер Иванович | StandartNews.com

Оливер Иванович, един от знаковите лидери на косовските сърби, беше прострелян и издъхна от раните си в Митровица, съобщиха "Болкан Инсайт" и Ройтерс.Часове по-късно косовската полиция обяви награда от 10 000 евро за информация за убиеца.

Нападението станало пред офиса на партията му в Митровица, където тъкмо се готвел да влезе. В. "Вечерне новости" пише, че най-вероятно е използвано оръжие със заглушител, с което са изстреляни три куршума.

Заради убийството Сърбия обяви, че се изтегля от преговорите с Прищина под егидата на ЕС, заради които лидерите се срещат в Брюксел през няколко месеца. Президентът Александър Вучич пък свика Съвета за национална сигурност. В. "Гардиън" цитира източник от кабинета в Белград, според който сръбската делегация в Брюксел, която трябваше вчера да влезе в нов кръг разговори, се е върнала и заради скорошен словесен спор между косовски сръбски политици (включително Иванович) и председателя на парламента в Прищина Кадри Весели, завършил с остри думи и нападки.

"Ще намерим убиеца или убийците на Иванович", заяви Вучич, цитиран от сръбското радио B92, пред репортери преди извънредната среща на СНС. "Извършителите на това престъпление ще бъдат заловени, ако не от тези, които трябва да го направят, то от нас, добави той. Вучич разкри, че "убиецът е оставил следа", без да дава допълнителна информация. По-рано той определи убийството като терористичен акт.

"Мога да потвърдя, че Оливер Иванович е починал от изстрели. Разследващите са на местопрестъплението", съобщи за Ройтерс прокурор в Митровица. Адвокатът на Иванович Небойша Влаич, цитиран от сръбската агенция Танюг, каза, че той бил прострелян пет пъти и незабавно откаран в болница, но лекарите не са могли да спасят живота му. Смъртта му е потвърдена в 9,30 ч. местно време. Малко след това косовското правителство осъди убийството и го определи като "предизвикателство за върховенството на закона и опитите за възстановяване на реда в косовската територия" и "неприемливо, без значение откъде идва и срещу кого е насочено".

Косовската полиция пък съобщи, че на мястото на убийството са намерени "доказателства", а малко след стрелбата на друга улица в Северна Митровица е открит изгорен автомобил без регистрационни номера, който може да е свързан с нея, пише "Болкан Инсайт".

Иванович, председател на Гражданската инициатива "Свобода, демокрация и справедливост", беше сред основните партньори за диалог с НАТО, ООН и ЕС на територията на Косово. Западен дипломат, пожелал да запази анонимност и цитиран от "Гардиън", каза, че Иванович, който неведнъж предупреждавал за проблеми със сигурността в Косово, "беше прагматичен и умерен, искаше да търси заедно с всички компромис, който да подобри живота на хората в Митровица, на север и на юг." Дипломатът има предвид факта, че Митровица е разделена на две части - предимно сръбския север и предимно албанския юг. В годините около войната през 1999 г. той беше част от сръбския Съвет за Косово и Метохия (определян от сръбските власти като министерство), но в последните години критикуваше Белград заради подкрепата за конкурентната Сръбска листа (която сега е в парламента в Прищина и подкрепя кабинета). Той беше арестуван през 2014 г. и осъден за военни престъпления от косовски съд през 2016 г., но година по-късно беше освободен в очакване на нов процес. Делото срещу него е за убийства на етнически албанци в Митровица през 1999 г.

Сръбското етническо малцинство в Косово възлиза на най-малко 50 000 души. Отношенията между Прищина и Белград остават обтегнати, но от Сърбия, която не признава независимостта на Косово, миналата година дойдоха предложения със стъпки към диалог като "разграничаване" на сърбите от етническите албанци, включително в Митровица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай