НАТО открива новата си централа за 1,1 млрд. евро

НАТО открива новата си централа за 1,1 млрд. евро | StandartNews.com

Срещата на лидерите на страните от НАТО започва днес в новата централа на алианса, където политическото ръководство ще се нанесе от стария и отеснял комплекс от 1967г.

За изминалите десетилетия се промени и светът, и съюзът - от тогавашните 15 на днешните 28 държави, а скоро към тях ще се присъедини и Черна гора. В допълнение, много партньорски държави откриха свои представителства и посолства към НАТО. Така се оказа, че 17% от офис пространството на алианса представляват временни съоръжения.

Новата централа също е в Брюксел - точно срещу старата на бул. "Леополд III", и е смятана за своеобразен шедьовър на офис архитектурата с визия за XXI век, включително силно намален въглероден отпечатък върху околната среда.

Дискусиите за нова сграда се водиха продължително време - близо десетилетие до първата копка през декември 2010г. Официалното предаване ще стане днес след няколко крайни срока и инвестиране на около 1.1 млрд. евро.

Дизайнът на комплекса от няколко корпуса символизира преплетени пръсти, т.е. единството и сътрудничеството между съюзниците. Същата идея присъства и в старата централа, но приликите свършват с това.

Общата разгърната офис площ е 250 000 квадратни метра, което би трябвало да осигури достатъчно пространство и в бъдеще. Ако и това не достига, проектът предвижда вариант за разширяване.

В новата централа има място за 1500 служители на националните делегации, 1700 военен и цивилен персонал, 600 служители на агенциите на НАТО, често гостуващи представители - около 500 души всеки ден.

Партньорите на НАТО ще бъдат настанени в отделна сграда също в комплекса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай