Натискат сръбската държавна телевизия за новини на български

Натискат сръбската държавна телевизия за новини на български | StandartNews.com

Сръбската държавна телевизия РТС е длъжна да излъчва програми на езиците на малцинствата, включително и на български език, защото това предвижда Законът за обществените медии. Това съобщава БГНЕС, като цитира декларация на "Коалицията на новинарските и медийни сдружения", приета в Белград.

"Необходимо е обществените медии в Сърбия да бъдат задължени да включат програми на албански, босненски, влашки и български език. В същото време трябва да се подобри програмата на ромски език", се казва в препоръките на коалицията публикувани в рамките на програмата "Информирането на езиците на малцинствата - в успореден коловоз".

Според експертите "необходимо е чрез законови решения да се увеличи независимостта и автономията на обществените медии във всяко едно отношение, включително и в сферата за информиране на малцинствата, на техните езици. Това означава и независимост от властта в Сърбия, но и от Националните съвети на националните малцинства", пише още в документа.

От Коалицията призовават създаване на "ясни и стабилни механизми за адекватно и недискриминационно финансиране на медиите, чийто създатели са националните съвети". В "Коалицията на новинарските и медийни сдружения" участват Независимото обединение на журналистите от Сърбия, Независимото сдружение на журналистите от Войводина, Асоциацията на независимите електронни медии, Асоциацията на онлайн медиите и Асоциацията на Локал прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай