Народните протести изметоха премиера на Армения

Народните протести изметоха премиера на Армения | StandartNews.com

Арменският министър-председател Серж Саркисян подаде оставка след близо едноседмични протести в страната.

Той беше избран за премиер миналата седмица в рамките на новата парламентарна система на управление, която прехвърля властта от президента към премиера. "Направих грешка... напускам поста на лидер на страната", се казва в изявление на Саркисян.

От началото на протестите на 17 април стотици хора бяха задържани, а разследващият комитет заяви, че 26 души са били арестувани за "хулиганство" и използване на насилие срещу полицията. Вчера вечерта лидерът на протестите против Серж Саркисян, Никол Пашинян беше арестуван след опита за разговор с бившия президент в телевизионно студио.

"Дойдох тук, за да обсъдим вашата оставка", каза пред камерите Пашинян, лидерът на опозиционната партия „Граждански договор".

"Това не е диалог, това е изнудване, мога само да ви посъветвам да се върнете към правна рамка ... иначе ще поемете отговорността", отговори Саркисян.

"Вие не разбирате ситуацията в Армения. Силата сега е в ръцете на народа", каза Пашинян.

"Партия, която е спечелила осем процента на (парламентарните) избори, не може да говори от името на народа", каза Саркисян преди да излезе от заседателната зала в хотел "Мариот" в Ереван.

По-рано днес Никол Пашинян беше освободен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай