На Балканите пак замириса на барут

На Балканите пак замириса на барут | StandartNews.com

Отдавна светът не е треперел толкова заради заплахата от нова световна война. Случаят "Скрипал" още повече засили страховете, защото наежи Запада и Русия отвъд точката на прегряване. Дълго време Сирия изглеждаше мястото, където има най-голям риск да пламне световен конфликт. Все пак там воюват половин дузина армии, включително и на Велики сили като САЩ и Русия, както и на регионални колоси като Турция и Иран. Като нищо един свален погрешка самолет или неточно хвърлена бомба могат да запалят фитила. Още повече, че не се вижда как може да се намери компромис за бъдещето на Сирия след разгрома на Ислямска държава. Асад и съюзниците му Иран и Русия, подкрепените от САЩ кюрдски бойци и превзелите Африн турски войски са захапали територии, от които не искат да направят и крачка назад. От съсипаната след проточилата се война държава идват и милионите бежанци, които са сред най-големите грижи на Европа.

Опасенията, че Сирия е най-взривоопасната зона за световния мир, обаче може и да не се оправдаят. И по традиция бурето с барут, което може да запали света, да се окажат отново Балканите. Подобни страхове буди

нарастващото напрежение между косовари и сърби

в най-младата държава на Стария континент. Жегата там тръгна от убийството на лидера на местните сърби Оливер Иванович, чието разследване удари на камък. Последва и екшъна с бруталния арест в Косовска Митровица на Марко Джурич, директор на канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство. След това той бе натирен от Косово с унизителната формулировка „за нелегално пресичане на границата".

Това възпламени незатихващата вражда между Прищина и Белград. Надеждите, че Сърбия ще преглътне създадената след бомбардировките на НАТО държава в името на влизането в Евросъюза, изглеждат все по-илюзорни. Макар да продължават да твърдят, че присъединяването към общността е цел №1, властите в западната ни съседка все по-откровено флиртуват с Москва.

Затова и толкова правдоподобно звучи версията на белградското електронно издание Srbija Danas, че сръбският президент Александър Вучич спешно е потърсил подкрепа от руския си колега Владимир Путин заради изострените отношения с Косово. Все пак именно Путин определи Сърбия като "най-важния партньор и съюзник в Европа".
Нищо чудно господарят на Кремъл наистина да е обещал спешна военна помощ при нужда. Включително с бойни самолети, които да прелетят над Румъния, България и Унгария, държави членки на НАТО.

За да пламне искрата е достатъчно останалите сърби в Косово и тамошните албанци да пролеят кръв. Белград вече се заканва да прати танковете си в своята бивша провинция, което пък няма как да не предизвика ответна реакция от НАТО. Ако и руснаците решат да помогнат на сърбите, световната война е готова.

На Балканите обаче не пуши само в Косово

Турция и Гърция се хванаха за гушите след последните реплики на Ердоган и Ципрас. Въпреки завършилата с потупвания и ръкостискания среща ЕС-Турция във Варна отвлечените двама гръцки войници ще карат Великден в турски зандан, а не у дома. Ердоган директно обясни, че това е в отговор на нежеланието на Атина да предаде обратно избягалите в Гърция осем турски офицери, участвали в опита за преврат.

"Атина има премиер, който спазва закона, а Турция - султан, който решава вместо съда", обявиха вчера от кабинета на Ципрас и това наля още масло в огъня.

И в този момент на люти балкански крамоли Волен Сидеров смело предложи българският премиер да стане посредник между ЕС и Русия. Докато военният министър Красимир Каракачанов още по-смело обясни, че няма да си поплюваме, ако руски изтребител нахлуе в небето ни.

Първото обаче е трудно за реализиране, а второто е трудно за вярване.

Въпросът е как и дали България може да помогне страстите да се укротят. И има ли изобщо посредник, който може да се справи с такава мисия. Защото играта загрубя на всички фронтове и ако никой не направи крачка назад скоро някъде ще дрънкат оръжия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай