Кралица Елизабет II и принц Филип празнуват 70 години от сватбата

Кралица Елизабет II и принц Филип празнуват 70 години от сватбата | StandartNews.com

Кралица Елизабет II прибави още едно знаково постижение към рекордното си властване. Със съпруга й принц Филип отбелязват 70-годишнината от сватбата си.

На 20 ноември 1947 г. - само две години след края на Втората световна война, Елизабет, тогава все още принцеса, се омъжва за елегантния морски офицер лейтенант Филип Маунтбатън в Уестминстърското абатство в Лондон. На бляскавата церемония присъстват държавници и кралски особи от цял свят.

70 години по-късно 91-годишната кралица и 96-годишният херцог на Единбург ще отбележат платинената годишнина от сватбата си с парти в тесен семеен кръг в замъка Уиндзор. От Бъкингамския дворец по-рано съобщиха, че събитието няма да бъде чествано публично.

Роденият в Гърция Филип, потомък на прапрабабата на Елизабет, кралица Виктория, винаги е бил опора за съпругата си през нейното рекордно 65-годишно властване - най-дългото в британската история.

Именно той е човекът, съобщил й новината, че баща й крал Джордж VI е починал и че тя вече е кралица.

"Тайната на този много, много дълъг брак е, че Филип винаги е считал за свой основен дълг да подкрепя кралицата и да й помага по всевъзможни начини. Той е и единственият човек, който може да й каже в абсолютно прав текст какво мисли", казва кралският историк Хюго Викърс.

Бъдещите съпрузи се срещат за първи път на сватбата на братовчедката на Филип, принцеса Марина Гръцка, и чичото на Елизабет, херцога на Кент, през 1934 г. Представителният младеж отново привлича вниманието на 13-годишната тогава принцеса, когато тя посещава заедно с родителите си Кралския военноморски колеж в Дартмут, където той е кадет.

"Тя наистина беше влюбена от самото начало."

Това пише в мемоарите си Маргарет Роудс. Роудс, починала миналата година, е братовчедка и дългогодишна близка приятелка на Елизабет, и една от шаферките на сватбата й.

Годежът на Елизабет и Филип е оповестен през юли 1947 г. - четири месеца преди двойката да мине под венчило. Във време, в което Великобритания все още се възстановява от войната, сватбата им е рядка проява на блясък и пищност на фона на недоимъка и порционите. Подобно на всички следвоенни булки, 21-годишната принцеса трябва да събира купони за сватбения си тоалет. На церемонията Елизабет носи рокля в цвят слонова кост и украсена с 10 000 морски перли, сътворена от Норман Хартнел.

Младоженците прекарват медения си месец в Южна Англия и Шотландия. За разлика от сватбата на внука й принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 г., гледана от близо 2 милиарда зрители по света, бракосъчетанието на Елизабет и Филип е предавано на живо по радиото и е проследено от около 200 милиона слушатели.

Най-паметните мигове от деня все пак са запечатани върху черно-бяла филмова лента.

"Виждам, че си блажено щастлива с Филип, което е правилно, но желанието на твоя вечно любящ и предан папа е да не ни забравяш."

Това пише крал Джордж VI на дъщеря си след сватбата й. Въпреки че кралските наблюдатели са били свидетели на превратности, съпътстващи всяка семейна двойка, Елизабет и Филип успяват да избегнат трудностите, довели до разпадането на браковете на три от четирите им деца, в това число и обречения съюз на престолонаследника принц Чарлз и принцеса Даяна.

През 1997 г., когато кралица Елизабет и принц Филип честват златната годишнина от сватбата си, Нейно Величество отдаде почит към съпруга си, наричайки го своя...

"сила и опора през всичките тези години".

Никоя друга кралска двойка в британската история не е отбелязвала подобно семейно постижение. Още преди десет години, когато кралицата и херцогът на Единбург честваха 60-годишнината от брака си, Елизабет стана първият монарх, отпразнувал диамантен сватбен юбилей.

"Без принц Филип кралицата можеше да има труден и самотен живот. Той е нейна опора, нейна скала, от момента на възкачването й на трона", казва кралската биографка Клодия Джоузеф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай