22:05 ч.

20.04.18

5 мин.

0

53

0

Как ще приключи новата Студена война

от проф. Георги Карасимеонов |

Как ще приключи новата Студена война

Спорен е въпросът дали светът навлиза в нова Студена война, но е ясно че в международните отношения се наблюдава силно изостряне на геополитическите, идеологическите и икономически сблъсъци между Запада (САЩ и ЕС) и Русия. Засега водещи са геополитическите фактори, които отразяват процеса на противопоставяне от Русия на хегемонната роля на САЩ като глобална сила и опита й за извоюване на свой периметър и зони на влияние.


Това се отнася както за Европа, така и за нейната периферия от бившия Съветски съюз и регионални сфери, особено Близкия изток и най-вече в Сирия. Всъщност след 2007 година, след прословутата реч на Путин в Мюнхен, Русия поиска да й се признае статут на велика сила в процеса на трансформация на света от еднополюсен в многополюсен. Русия се ангажира да е водещ фактор в този процес, за което най-видно явление бе създаването на Евразийския съюз като алтернатива на ЕС и НАТО. Русия ясно даде да се разбере, че няма да пропусне да привлече в своята орбита редица европейски държави (напр. Унгария, Гърция, България, Сърбия и др.). Също така прие за естествено бившите съветски републики да станат част от Евразийския съюз и оказва натиск в тази насока. Основното оплакване на Русия бе, че Западът не се съобразява с нейните интереси що се отнася до националната й сигурност като разширява НАТО на „изток". Към това се добавя и обвинението срещу Запада, че


иска да провокира в Русия „оранжева революция"


подобно на тази в Украйна.


След събитията в Украйна и анексията на Крим започна рязко влошаване на отношенията между Запада и Русия, като западните държави наложиха санкции на Москва, които действат и до днес. Нещата се влошиха още повече след отравянето на Скрипал и дъщеря му. Москва от своя страна с намесата си в Сирия откри нов фронт срещу Запада с подкрепата на режима на Асад и опита да разбие коалицията на САЩ и други западни държави, подкрепящи противниците на Асад.


Следователно в момента имаме щирокомащабна конфронтация между Русия и Запада с риск да прерасне в още по опасни сблъсъци, включително военни, особено в Близкия изток.


На този фон се поставят редица въпроси като един от тях е възлов- какви шансове има Москва да оспори и евентуално минира водещата роля на Запада и особено САЩ в глобален мащаб? Има ли тя ресурс да се впусне в тежка конфронтация със Запада и да постигне своите цели на глобална сила?


Въпреки че Русия притежава огромен военен арсенал от най-нови оръжия, както се похвали Путин, военната мощ сама по себе си може да предизвиква напрежение в света и осигури на Русия определено геополитическо предимство – например в Сирия. Но тя


не може да даде трайно и решаващо предимство


на Русия. Това бе поуката от миналата Студена война, която Съветския съюз безславно загуби. Защото освен военна сила, Русия не може да предложи нито на своя народ, нито на другите народи по света привлекателна социално политическа и икономическа алтернатива. Въпреки че в нейната история тя се слави с победите над Наполеон и Хитлер, които и днес се ползват от великодържавниите идеолози на Русия за помпане на самочувствие, в последните двеста години руската империя преди и след идването на комунизма се е градила на политическия авторитаризъм, съчетан с изостанала икономика, базирана главно на подземните ресурси и значима военна сила, а днес и ядрена държава, която може да унищожи света и себе си. Днес тя може да навреди на Запада водейки хибридни войни, може тук там да формира антизападни съюзи, да се намесва във вътрешния живот на западните демокрации, но признание за желаната й роля на глобална алтернатива на Запада тя няма перспективи да получи.


При една нова надпревара във въоръжаването въпреки руския инат и шовинизъм, Русия ще я загуби с тежки социално-окономически последици за собствения народ, както стана със Съветския съюз. С други думи, при новия курс на „ великодържавна самоизолация", както пише известния руски учен Александър Ципко, Путин и окръжаващия го елит заложи на „волевия силовик с руски национален характер" с жажда за възстановяване на руската свръхдържавност. И зад тези болезнени амбиции „стои неспособността да се осъзнае мащаба на цивилизационното изоставане на Русия от развитите страни на Запада", казва Ципко.


Затова реалната алтернатива пред Запада и Русия за да се спре с тази опасна конфронтация е елитите в страните на ЕС и НАТО и други западни държави, както в Русия, да променят своите стратегически визии за развитието на света. Нужна е нова дефиниция на взаимните интереси и нови правила за ограничаването на спиралата на въоръжаване и опасностите от военен сблъсък, особено след като ООН не се справя с тази задача.


Западът трябва да прояви по- голяма чувствителност и комромисност с оглед страховете и претенциите на Русия, както Русия отново да се върне към курса на ползотворно всестранно сътрудничество със Запада. На първо място, стои възловия въпрос за Крим и Украйна. Тук се изисква „голям компромис" основан на реална политика, а не на нереални очаквания, че Русия ще върне Крим. Въпросът е какво Запада ще получи срещу признаване на Крим за руски. Най- малкото би било отказ от Русия да подкопава териториалната цялост на Украйна в Източната й част. А този компромис да даде старт на коренно преустройство на отношенията Русия - Запад в интерес на двете страни, което да обхване основните сфери на международните отношения и особено контрола на въоръженията и геополитическо сътрудничество в такива региони като Близкия изток. Ударите срещу Сирия от САЩ,


Великобритания и Франция показват колко е крехък международния ред в момента, и колко неефективни са устава на ООН и принципите на международното право. И колко важно е да се постигне разбирателство между Русия и Запада на нова основа.


Но за постигането на тези цели се иска и нов тип лидерство и поемане на отговорност подобно на Кенеди и Хрушчов през 60-те, на Горбачов и Рейгън през 80-те на миналия век. Дали Путин и Тръмп или европейските лидери като Макрон и Меркел са готови за такъв обрат в сегашния опасен за световния мир курс – стои като отворен въпрос.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:56 · 21.04.2018
Няма никаква студена война. Европейският съюз прие бившите Съветски сателити в ЕС, Остава да се приобщи Руската Федерация към Атлантическите структури и над новите демокрации да се разтвори чадър за сигурност. Общите политически и икономически проекти ще влияяр все по-силно върху отношенията между Изтока и Запада.
Shopeto · 23:35 · 21.04.2018
@Потребител Единствената "атлантическа структура" е НАТО... Някак си не си представям как Русия ще стане член там. Това би било и равностойно на краят на НАТО. Те са създадени с една единствена цел: защита на западна европа от червената заплаха.
Колкото доо икономическите отношениа, след историята с Крим имаме санкции. С две думи, предсказанията ти са малко изсмукани от пръстите.
BarakBaghdadi · 09:33 · 23.04.2018
@Shopeto "Червената Заплаха" е един мит, заради, който САЩ подпалиха куп войни преди години. Прочети история малко за какви гонения на комунисти в САЩ е ставало въпрос. Абсолютно същата истерия както сега с руснаците.
"Червената Заплаха" се разпадна, но НАТО остана. НАТО няма нищо общо със "защита", а с агресия, не си малко дете, трябва да ти е ясно това. Един от многобройните американски инстументи, с които си пробутват насила външнополитическите т.е. икономическите интереси по света
Shopeto · 16:38 · 24.04.2018
@BarakBaghdadi "НАТО е агресиа..." хайде сега ми кажи кого са нападнали? Говорим за НАТО, не за Америка. Да ти помогна ли? Косово. Точка. Друга война НАТО не са водили. Станите членки да, но не и НАТО. Та за каква агресия говориш? А както сам виждаш, студената война пак започна, затова някои страни са си много доволни, че тази органиация не се е разпаднала. Иди обясни на украинците, че "червената заплаха" е само един мит.
BarakBaghdadi · 22:11 · 24.04.2018
@Shopeto Кого са нападнали НАТО? Верно ли не знаеш? Ама сериозно питам?
BarakBaghdadi · 22:19 · 24.04.2018
@BarakBaghdadi Косово беше създано, чрез насилствено избомбване и разбиване на Сърбия, ОТНОВО с помощта добрите стари ислямсити, този път АОК. Понеже "доброто" НАТО нищо не постигна с бомбене по военни обекти, се прехвърли на цивилни, това помниш ли? Бомбеха мостове, тв кули, посолства, както казваш ти "пуснаха милиони бомби в многомилионни градове".....ама то за мир и за доброто на сръбският народ, нали?

Либия кой избомби, Путин ли?
BarakBaghdadi · 22:24 · 24.04.2018
@Shopeto Иди обясни на украинците, че "червената заплаха" е само един мит - къде са украинците, къде е САЩ? Украйна е била част от СССР-то още от 20те години на мин. век, за какво говориш?
Shopeto · 20:52 · 25.04.2018
@BarakBaghdadi Украйна и по-специално Киев, е люлката на руската култура. Това ми е известно. Това, че са били заедно също. Украинците обаче решиха да тръгнат към Европа, не да си седят с Русия в Азия. Според Путин обаче нямат право да ходят никъде. Последствията са ни известни.
За НАТО: не ми обяснявай как стана историята в Косово. Писах ти да ми кажеш други войни, в които са участвали. В Либия бяха страни членуващи там, но не и НАТО. Докажи ми, че НАТО = Агресия.
BarakBaghdadi · 22:36 · 25.04.2018
@Shopeto Какво иска Путин, от Украинците, я ми кажи, че ми е много интересно? Земята им, парите им, жените им, какво? И какво точно е направил Путин на Украйна?

За НАТО: не ми обяснявай как стана историята в Косово. - само тази война е достатъчна да се заклейми НАТО като агресор завинаги. Значи Косово с много бомбене и много жертви "нищо работа", ко Кирм дето една пушка не гръмна е голяма агресия. Така ли?

"On 19 March 2011, a multi-state NATO-led coalition began a military intervention in Libya, ostensibly to implement United Nations Security Council Resolution 1973." - какво да доказвам. Водата е мокра ли?
Shopeto · 07:08 · 26.04.2018
@BarakBaghdadi Аха, значи признаваш: друго освен Косово няма. Въпреки това НАТО е агресия и много, много зло. Сам виждаш колко тънко е одеялцето с което си се увил за да не те надухат северно-атлантическите ветрове.
Същото важи и за Украйна: Че на Крим се мина без стрелба, първо е заслуга на украинците - "отпускарите" щяха да стрелят, ако се беше наложило. Малко по-късно в Донбас им се наложи и както виждаш си гърмят с пушките и до ден днешен.
BarakBaghdadi · 11:02 · 26.04.2018
@Shopeto Ти живееш в паралелен свят бе! В Крим руснаците са 70%, руските войници бяха посрещани с цветя по улиците! Казармите сами отвориха врати и смениха байряците. Какви отпускари те гонят? В постоянна отпуска излязоха украинци, които не се съгласиха с положението. Бяха пуснати по живо по здраво без проблеми. Какви небивалици говориш??
BarakBaghdadi · 11:08 · 26.04.2018
@Shopeto Я кажи какво се случи в Донбас, че май и представа си нямаш?
BarakBaghdadi · 11:21 · 26.04.2018
@Shopeto Либия бе трол! Що се правиш на гръмнат! Либия беше разрушена от НАТОвска коалиция. Същата, която хвърли 107 томахажки в Сирия оня ден....с мирни цели.

Е щом разрушаването на Сърбия е нищо за теб, ОК, НАТО се бори само за мир и нищо друго :-)
Shopeto · 07:20 · 26.04.2018
@BarakBaghdadi Особенно ми харесва уводът ти: "Какво иска Путин, от Украинците, Земята им, парите им, жените им, какво?..." Много драматично. На всеки нормален човек му е веднага ясно, че представата как Путин подтичва награбил една тлъстичка украинка, е абсурдна и не може да е истина. Извинявай, но тези похвати за манипулиране на противникасе ги учат при КГБ и такива ката тях, още първият семестър. Ти и ти ли си го учил някъде или си си природен талант?
Shopeto · 07:21 · 26.04.2018
@Shopeto Шопего: Край на темата.
BarakBaghdadi · 11:12 · 26.04.2018
@Shopeto Не знам какво говориш, май и ти също? Какви са тия алегории с тлъстички украинки не знам, но не искам да знам за твоите саксуални фантазии, честно...

Не бе, кажи какво иска Путин според теб, а аз ше ти кажа какво той каза, че иска.
Потребител · 20:15 · 21.04.2018
Русиа ниама потeнциал да сe бори срeщу Запада. Ако сe опита да сe противопостави, щe рухнe и самоунищози.
Потребител · 14:27 · 21.04.2018
Ще приключи с нов фалит на Русия. Корупция, бюрокрация и малка икономика базирана само на добив
BarakBaghdadi · 19:59 · 21.04.2018
@Потребител ...каза Бжежински от отвъдното :-)
Shopeto · 21:13 · 21.04.2018
@BarakBaghdadi Ако не си съгласен, можеш да кажеш с какво и защо, вместо само заклинания да редиш.
BarakBaghdadi · 16:14 · 22.04.2018
@Shopeto Как да не съм съгласен? Руската икономика въпреки санкциите вирви нагоре. Миналата седмица S&P повишиха инвестиционнинят рейтинг на Русия, а стига бе?! Руската централна банка прави чудеса в условия на санкции, и постоянно бива хвалена от западните си колеги. Русия купува злато като за последно. По златен резерв са на 6то място в света, преди Швейцария и Япония. Русия е най-големият износител на зърно в света....верно ли мислиш, че са "петролна колонка", която ей сега ще фалира? Още?
BarakBaghdadi · 16:15 · 22.04.2018
@Shopeto Гледай, мен САЩ и Китай ме интересуват много повече от Русия, но постоянно ме караш да ти оборвам глупостите на Руска тема, за да ми кажеш накрая "не бъди русофил". Не си първият, дето пробва това на мен :-)
Shopeto · 19:34 · 22.04.2018
@BarakBaghdadi За последните две години рублата е загубила почти 30% от стойността си спрямо долара. Миналият месец борсата в Москва загуби 20% за един ден. Това, че нямаш представа как функционира световната икономика си годазал многократно и в други коментари.... И какво беше още... а, да: можеш спокойно да си останеш русофил или каквото там си си решил.
BarakBaghdadi · 21:53 · 22.04.2018
@Shopeto Аха, рублата паднала спрямо доларът, това ли ти основният критерий за оценяване на една икономика? Понеже малко отбирам от тия работи ще те попитам, защо някои държави нарочно девалвират валутите си? Според твоята овча логика искат да се самопрецакат, така ли?
BarakBaghdadi · 22:08 · 22.04.2018
@BarakBaghdadi Гледайки графиката, някак не ми се струва толкова критично положението?
https://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=RUB&view=5Y

Други критерии, които описват една икономика идват ли ти на ум?
Потребител · 23:37 · 22.04.2018
@BarakBaghdadi Ти прост нямаш представа за какво говориш, но както и да е. Казах ти вече, вярвай си каквото искаш.
BarakBaghdadi · 23:41 · 22.04.2018
@Потребител Ок, така да е. Лека нощ ти пожелавам тогава :-)
Потребител · 11:55 · 21.04.2018
Няма лошо, че господина срамежливо пропуска - ХУНИ, АВАРИ, ТАТАРИ, ШВЕДИ, ПОЛЯЦИ в списъка на разгромените от народа на Русия и още по-срамежливо пропуска да каже директно - ФРАНЦУЗИ, ГЕРМАНЦИ. Има бъдеще в което могат да бъдат добавени и АМЕРИКАНЦИ! Казва ли ти някой? Единственото лошо е във възможността след оцеляване 500 години при османците, сега да ни затрият заради САЩ и ЕС.
РАДЕВ · 07:48 · 21.04.2018
С ГОРЕЩА
Потребител · 00:21 · 21.04.2018
В момeнта в които Русия сe научи да прави хубави коли тeлeфони обувки чорапи самолeти за гражданска авиация ядeнe , тогава вeчe e спeчeлила всички воини ако настигнe /жна Корeа нe Япония И вeчe са побeдили
Shopeto · 08:28 · 21.04.2018
@Потребител Тон за това става въпрос - Русия не може да перложи нищо на другите народи. И не само като продукти, а и като социална система. Капитализмът не е перфектен, но все пак е по-добре от всичко друго, което сме пробвали.
BarakBaghdadi · 19:58 · 21.04.2018
@Shopeto Въпрос, Русия опирва ли се да предлага модел различен от капитализма, или въобще опитва ли се да ни предлага да живеем по дриг модел? Русия е от много години доста години капиталистическа държава, за какво говориш въобще?
Shopeto · 21:11 · 21.04.2018
@BarakBaghdadi Какви са тия глупави въпроси? Били капиталистическа държава... Първо са по-скоро путинска държава, защото такова чудо друго няма. И освен това, ти нали правиш разлика между капитализмът при нас, този в ЕУ, Китаѝ, Бразилия, Индия и т.н. Всичкото му викат капитализъм, то вече друго няма.
BarakBaghdadi · 15:59 · 22.04.2018
@Shopeto Путинска Русия не е по-малко капиталистическа от Тръмпова Америка. Ако твърдиш обратното, си невежа или идиот. В Русия е пълно с частни компании, чуждестранни компани в това число и американски.

Дай ни нагледен пример, защо смяташ, че не капиталистическа. Ако не е, каква е, социалистическа?
BarakBaghdadi · 16:00 · 22.04.2018
@Shopeto Какво знаеш за капитализмът в Китай....а, чакай, там не бяха ли комунисти? :-)
Shopeto · 19:38 · 22.04.2018
@BarakBaghdadi Ти прочете ли статията изобщо? Нямам вече сила да отговарям на глупави въпроси, ти на колко години си изобщо, държиш сж като пбертет и познанията ти са общо взето на това ниво.
BarakBaghdadi · 21:46 · 22.04.2018
@Shopeto Да, прочетох статията и коментирах точно по нея, докато ти отново не ме вкара в обяснения относно Русия. Очаквано не получихме разяснение на твърдението, че Русия не капиталистическа държава, освен дежурните "ми много е голяма и президентът се казва Путин" :-)
Потребител · 23:41 · 22.04.2018
@BarakBaghdadi Не знам каво си чел, но статията става въпрос точно за Русия. Останалото не ми се обяснява повече, все едно сам си говоря.
BarakBaghdadi · 09:19 · 23.04.2018
@Потребител Супер! Тогава чакам да ни разясниш, защо Русия според теб не е капиталистическа държава, и ако не е такава, каква е?
Shopeto · 21:17 · 25.04.2018
@BarakBaghdadi На глупави въпроси повече няма да отговарям.
BarakBaghdadi · 22:29 · 25.04.2018
@Shopeto Чакай, ти твърдиш нещо, което няма начин да докажеш, не аз? Като е толкокова лесно/глупаво, докажи го!
Shopeto · 06:54 · 26.04.2018
@BarakBaghdadi Това не е доказване, а надприказване. Виж си собствените коментари за доказателство.
Шопего: Край на темата.
BarakBaghdadi · 11:32 · 26.04.2018
@Shopeto Прости въпроси:
Защо твърдиш, че Русия не е капиталистическа дъжава?
ако Русия не е капиталистическа дъжава каква е?
Каква е разликата в капитализма между Путинова Русия и Тръмпова Америка?
Потребител · 23:00 · 20.04.2018
Повърхностeн анализ -Амeрика живe назаeм И eдинствeното спасeниe от тази ситуация e разпалванeто на воина.Всeки път,когато Китаи(нeиният крeдитор)смръжнe,борсата сe срива.Западна Европа e в дeмографска агония с мнозинство пeнсионeри И нeраждащи млади.Изводитe са повeчe от учeвидни.Прословутия Запад нито има жeланиe,нито има пари да сe биe с Русия.
Shopeto · 23:14 · 20.04.2018
@Потребител Повърхостен коментар. За каквото и да става дума, Америка са лошите и ще идат скоро по дяволите, а Русия и Китай ще си поделят света, защото бачкат като луди (Китай) или защото имат най-голямата територия (Русия). За Китай не знам, но от Русия не очаквай кой знае какво в бъдеще, ще те разочароват. А че Америка участва във войни защото живее на заем... това ти твърдение доказва само, че нямаш представа колко струва една война в 21 век.
BarakBaghdadi · 23:24 · 20.04.2018
@Shopeto защото имат най-голямата територия (Русия) - ей голям трън ти е в очите тая територия! Спри да четеш наръчника с опорни точки и прочети малко история и ще видиш, че не си единственият на, който това му пречи. Може после даже да ни разкажеш на кратко какво се е случило с тия, дето са решили да променят размерите на Русия.
Shopeto · 23:37 · 20.04.2018
@BarakBaghdadi Не ми е никакъв трън в окото, тора е единственото обяснеие на самите руснаци за това, че бъдещето им принадлежи (и на Китай де). Каква е тази фикс идея, че някой иска да воююва с тях? За какво? Със всичките тия атомни бомби? Извинявай, но това са глупости.
BarakBaghdadi · 00:52 · 21.04.2018
@Shopeto Това някакъв нов похват ли е? За даваш детски тъпи въпроси, та чак се чудя дали си сериозен?
Shopeto · 08:16 · 21.04.2018
@BarakBaghdadi Не, това си е твоят вечен похват - като не знаеш какво да кажеш, отклоняваш от темата или започваш с обиди. И престани ако обичаш, да се опитваш да ми тълкуваш историята разбрал не доразбрал, обаче всезнаещ. Това тук е форум, а не църква - непрекъснато се опитваш да ме убедиш , че твоят бог е истинският.
BarakBaghdadi · 19:56 · 21.04.2018
@Shopeto Ей, много си забавно! :-)
Shopeto · 21:14 · 21.04.2018
@BarakBaghdadi Ти, честно да ти кажа, започваш да ми ставаш скучен.
BarakBaghdadi · 22:43 · 20.04.2018
Георги Карасимеонов е разкрит като секретен сътрудник „Явор” на Първо главно управление на ДС.

Ох на батя! Само по снимка ме усъмни. Професор по червена линия - пребоядисан, класика :-)
BarakBaghdadi · 22:39 · 20.04.2018
проф. Карасимеонов e кабинетен халтурник, говорещ общи политкоректни приказки, за да си оправдае титлата и заплата..

Битката е Китай-САЩ, която се води толкова тихо, че професорът я е пропуснал. САЩ бият по Русия за "казвам ти дъще, сещай се снахо".

Много зле....
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент