Холандска партия организира конкурс за карикатури на пророка Мохамед

Холандска партия организира конкурс за карикатури на пророка Мохамед | StandartNews.com

Партията на свободата на холандския антиислямски политик Герт Вилдерс ще организира конкурс за карикатури на пророка Мохамед, предаде Ройтерс. Партията уточни, че намерението й да организира състезанието в обезопасените си офиси в холандския парламент е било одобрено от холандската служба за борба с тероризма.

Публикуването на карикатури на ислямския пророк Мохамед е предизвиквало бурни реакции в миналото.

През 2015 г. ислямистки екстремисти убиха 12 души в парижкия офис на френския светски сатиричен вестник "Шарли Ебдо", който беше публикувал карикатури на пророка Мохамед, а през 2005 г. отпечатването на дузина такива карикатури в датски вестник предизвика кървави протести в редица мюсюлмански страни.

Партията на свободата на Вилдерс е най-голямата опозиционна сила в парламента, след като стана втора на изборите през март. Вилдерс е призовавал за забрана на Корана и е заявявал, че ислямът е тоталитарна религия.

"Свободата на словото е застрашена, особено за критици на исляма. Не бива никога да допускаме това. Свободата на словото е най-важната ни свобода", се казва в изявление на Вилдерс.

Конкурсът в холандския парламент ще се състои по-късно тази година. За съдия е поканен американският карикатурист Бош Фостин, който спечели подобно състезание в Гарланд, щата Тексас, през май 2015 г. Източник: БТА Герт Вилдерс
Коментирай

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай