23:45 ч.

10.04.18

4 мин.

0

22

0
Химически сценарии под индиго

Проф. Нина Дюлгерова


Доналд Тръмп обеща мощен отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие на войските на Асад в сирийския град Дума. Американският президент заяви, че се разглеждат варианти за военен отговор на атаката. Заканите на Тръмп идват на фона на проучване на "Галъп Интернешънъл", според което 53% от българите смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт.


Когато коментираме политическо говорене в тази сфера, ние отдавна не само сме влезли, но вече сме в разгара на световния конфликт.


Войнствената риторика на Тръмп, както и на представителя на САЩ в ООН Ники Хейли, е част от тяхното цялостно поведение както спрямо Русия, така и към сирийския казус. След една година ние отново слушаме познатите обвинения за евентуално използване на химическо оръжие и за евентуално участие или вина на Русия. Това означава, че пак се влиза в един кръговрат на познати термини и обвинения. На практика отново


САЩ се опитват да бъдат фактор, който определя, начертава и инспирира събития


Когато коментираме заканата на Тръмп за сериозен ответен отговор на атаката в Дума не бива да забравяме, че преди няколко дни той обяви решението си да изтегли американските войски от зоната на напрежение в Сирия.
И след като последва ответна много сериозна реакция от страна на американските военни, явно сега трябва да се намери мотивация тези войски да не бъдат изтеглени.


Всъщност в момента Сирия вече е само политическо наименование, което на практика не олицетворява държава със строго определени граници, интегритет и единна власт върху цялата територия. От 2012 година Сирия и Ирак са арена на противоборство, където всеки един от глобалните и регионалните играчи се опитва да реши свои интереси, чрез непрекъснато ескалиране на ситуацията. В Сирия това става както чрез Ислямска държава, така и чрез различните сирийски опозиционни групи.


През последните месеци с двете военни операции „Щитът на Ефрат" и „Маслинова клонка" Турция също се намеси много агресивно и в момента е най- активният фактор в северна Сирия.


Русия по принцип е удобната мишена


която Западът, а в последно време по- често САЩ, използват за да отклоняват вниманието, както на националното, така и на световното обществено мнение от реални и много по-важни въпроси. В момента след скандала „Скрипал", това е втората ескалация, в която се опитват да намесят Русия със странната фраза „има голяма вероятност".


Същата условност чухме за отравянето на бившия руски агент, а сега и за евентуалното използване на химическо оръжие в Дума.


Искам да припомня, че през 2013 г., когато за пръв път официално обвиниха властите в Сирия, че използват химическо оръжие, Русия се намеси като медиатор между отделните страни. Тогава беше изпратена комисия в Дамаск и в присъствието на експерти беше ликвидирано химическото оръжие, което съществуваше. От там нататък това явно се превърна в любим аргумент при условие, че няма доказателство освен риторика. На практика никой не вярва, но това се използва за удобен мотив за ескалация. Явно САЩ се нуждае от място, където да пласира военно оръжие и техника. През есента на 2017 година Американският конгрес гласува военен бюджет от 700 милиарда долара. А тъй като


всеки военен конфликт носи не просто пари, а много милиарди


явно този в Сирия трябва да се продължи, за да може да има много сериозни печалби. На фона на ескалиращото напрежение аз дори съм изненадана, че само 53% от българите, смятат, че в момента има реална опасност от Трета световна война.


Смятам, че в момента съзнателно се насаждат на обществото страх, отчаяние и неизвестност с непрекъснато повтаряне за военен конфликт и растящо напрежение, дори вече започна да се коментира и използването на ядрено оръжие. Да не забравяме, обаче нещо много важно – ние все още продължаваме само да коментираме политически изявления. Политиците винаги се нуждаят от проблем, а ако няма такъв те го създават, защото в противен случай се задава големия въпрос - те за какво всъщност работят. Голяма част от държавните бюджети отиват за тяхното изхранване и съществуване в общественото пространство. За мен това е политическо говорене. Разбира се, ще има сблъсъци, в Сирия без тях не може, защото тя се оказа удобна зона за напрежение в момента. Но в голямата си част всичко остава в сферата на говоренето, но не и на активните действия.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:51 · 12.04.2018
90% от преподавателите в българските университети са като тази: УМОПОБЪРКАНИ!
НинаДюлгерова · 21:02 · 11.04.2018
Кандидат на историческите науки от МДУ “М. В. Ломоносов”, Москва.
Вук · 14:30 · 11.04.2018
България ке се оправи когато всички като тази мастия професор изтекат в канализацията ,демек когато умрат....
Кув · 15:30 · 11.04.2018
@Вук Мъстия е тая дето те е родила! Кажи какво не е вярно в статията? Няма да кажеш, защото си соросоиден трол-боклук! Сереш и бегаш, за това ти се плаща, нъл тъй?
Вук · 08:47 · 12.04.2018
@Кув Кув ке те найда е ке те смажа от бой хайван с хайвана ти.Бегай да се еб.ш с майкя си уруспията дето цело село я е онождало.
Вук · 10:10 · 12.04.2018
@Вук Толкова прост може да се родиш, само ако майка ти си го е слагала с първи братовчеди! Мангал...
Потребител · 11:12 · 12.04.2018
@Вук Бегай край село дето още онождат майкя ти и се нареди на опашката ,докато дойда да ти свитна гръцмуля и ти навра куро ти в дупката.
Потребител · 10:07 · 11.04.2018
На азиятскитe изроди от Русия,нe трябва да им сe вярва!Асад и в мирно врeмe,както и Садам трeпeха своитe си граждани с химичeско оръжиe,както и сe занимаваха сас свeтовeн тeроризъм!Дори в момeнта вижтe кои гo подкрeоя,Хизбула,която гръмна автобуса в Бургас,чаршафитe от Иран и ватeнкитe от Сибир,това ли e бъдeщото на Сирия:))))???
BarakBaghdadi · 10:42 · 11.04.2018
@Потребител Последни напъни на сърцеядите-ислямисти и техните чифуто-американски помагачи да попречат на неизбежното, пълното изтребване и изчисване на Сирия от тази измет!

Асад прави химическа атака в Дума, точно когато сърцеядите се предават и се товарят на автобуси, верно ли дебиле ислямистки? Това няма да мине....отново ще стане каквото каже малкото човече от Кремъл :-)
Потребител · 10:02 · 11.04.2018
Тази болшeвишка баба-профeсор e толкова далeч от рeалноста,чe по-добрe с мизeрната си пeнсия да ходи на сeло и да вари компоти,а нe да зомбира с Крeмълска пропаганда нeщастният български народ!Ако бъха толкова лeсно обясними тeзи процeси,то нямашe да има конфликти и воини!!!
Да,ама нe...
Потребител · 09:18 · 11.04.2018
USA ZASCHTO NE SI KAJAT DIREKTNO ISKAME VOINA CHE INAK FALIRAME ZAKYSALI SME GO QKO
Потребител · 09:08 · 11.04.2018
USA SCHTE QDE BAXURA I OTLICHNO GO ZNAE
Потребител · 09:04 · 11.04.2018
Как вървят проверкеите при тези химии-там където намериха отровените Скрипал се появиха хора в защитно облекло,но край тях се виждаха зрители без такова,в Сирия същата картинка-мият деца защото сигурно не са си мили очите,в разни снимки участват едни и същи деца,но в различни къщи,спасителите са с противопрахови маски да се пазят от хлора,пълна стъкмистика,сигурно сами не си вярват
Aze · 08:11 · 11.04.2018
Я си спомнeтe как амeриканцитe сами си създадоха повод да почнат виeтнамската война. Нищо ново под слънцeто.
Потребител · 07:57 · 11.04.2018
Замени САЩ с Русия и си го прочети още веднъж. Но мисли като четеш, недей само да мляскаш.
BarakBaghdadi · 10:01 · 11.04.2018
@Потребител Дебилен трол! Хората не са идиоти! Даже дъртата вещица Мей се ослуша...
GK · 05:23 · 11.04.2018
Браво !
Много точно
Потребител · 00:14 · 11.04.2018
БРАВО
Потребител · 23:00 · 10.04.2018
Браво професорке! Поздравления за оценката на реалността. Дано слепите прогледнат.
BarakBaghdadi · 22:02 · 10.04.2018
Проф. Дюлгерова заби точно в 10ката!
Потребител · 08:03 · 11.04.2018
@BarakBaghdadi Безкритично вярваме на всичко, което ни се иска. Да припомня: светът не е само черно и бяло, има и много сиви зони. Помисли си по въпроса преди да даваш оценки.
BarakBaghdadi · 10:00 · 11.04.2018
@Потребител Моля? Ако искаш нещо да дажеш го кажи, а не си прави вятър на устата с шаблонни фрази...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент