Груевски: Има външна намеса при създаването на кризата в Македония

Груевски: Има външна намеса при създаването на кризата в Македония | StandartNews.com

Много ясно и директно посочихме, че има външна намеса при създаването на кризата в Република Македония. Абсолютно неприемлива е намесата на чуждите посланици при сформирането на правителство, както и ролята на Специалната прокуратура, която е инструмент на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ и на определени външни сили за натиск и рекет срещу политици, журналисти и медии.

Това се казва в съобщение от партията на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ за срещата с еврокомисаря Йоханес Хан от снощи, уточнява БГНЕС.

От там уточняват, че тя е продължила над 3 часа. ВМРО-ДПМНЕ обвинява СДСМ на Зоран Заев за блокирането и отлагането на провеждането на местните избори и не скрива разочарованието си от отказа на ЕК да осъди т.нар. "Албанска платформа" и намерението на определени центрове да пречупият и елиминират партията с цел тотално преформатиране на държавата.

"През изминалите години ВМРО-ДПМНЕ направи огромни крачки за преодоляване на политическата криза, но с тези ходове и добра воля беше злоупотребено....На последните избори се стигна до политическа измама. На тях не бе представена "Албанска платформа", а сега тя е условие за съставяне на нов кабинет", пише в съобщението и се подчертава: Мнозинството от македонския народ не може да бъде оставено в опозиция и без право на участие в ръководството на страната при вземането на ключови решения за бъдещето на държавата, зачитайки правата на всички нейни граждани. От формацията на Груевски казват, че "македонските граждани са много раздразнени от факта, че се нарушава принципът, който бе наложен от международната общност - победителят в македонския блок да прави коалиция със спечелилата най-много гласове сред албанците партия".

"От страна на ВМРО-ДПМНЕ бе подчертано, че за развитието на ситуацията носят отговорност всички политически субекти, но и представителите на международната общност, защото всеки необмислен ход може да създаде сериозно напрежение в обществото".

"Предсрочни избори ще има, но колкото по-бързо се състоят, толкова по-добре за Република Македония. Трябва да се използва възможността те да бъдат проведени заедно с местните, в най-кратки срокове, за да се сложи край на дългогодишната криза, която в този момент не може да бъде решена", се казва в края на съобщението. В срещата с еврокомисаря Хан и евродепутатите Иво Вайгъл, Едуард Кукан и Кнут Фланкенщайн са участвали Никола Груевски, Антонио Милошоски, Илия Димовски, Александър Николоски и Християн Мицковски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай