Гръцкият парламент под обсада заради "Северна Македония"

Гръцкият парламент под обсада заради "Северна Македония" | StandartNews.com

Днес в Атина е имало малък инцидент, когато по време на протеста срещу договора за името с Македония, няколко участници са се опитали да влязат в гръцкия парламент, където се обсъжда вот на недоверие, предава македонската медия „Макфакс".

Гръцката полиция е успяла да попречи на няколко демонстранти, които носещи каски за мотор, да влязат в парламента. Според информацията на местните медии, повечето протестиращи са останали на входните стълби на парламента, а други пред паметника на незнайния войн, който се намира пред самата институция.

Съобщава се, че протестиращите са развявали лозунги срещу правителството, обвинявайки го за коварно поведение. Също така портала се посочва, че броят на протестиращите е далеч по-малък в сравнение с този по време на протестите, които бяха организирани по-рано тази година, със същия повод.

В неделя подписват за Република Северна Македония

Правителствата на Гърция и Македония подготвят срещата на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, на която ще бъде подписан договорът за край на спора за името между двете държави, пише гръцкият в. "Катимерини". Събитието най-вероятно ще се проведе от македонската страна на Преспанското езеро, след като първоначалната идея беше това да се случи на гръцка територия. Езерото е разделено между Македония, Гърция и Албания. По-рано македонската агенция МИА съобщи, че се обсъжда и вариант делегациите на Заев и Ципрас да имат работен обяд в Македония, а самото подписване да се осъществи в Гърция.

Решението на Скопие и Атина за името Република Северна Македония, обявено във вторник, обаче е поставено под въпрос от вота на недоверие срещу Ципрас, който бе внесен в парламета от най-голямата опозиционна партия "Нова демокрация". Разискванията на вота, които започнаха онази вечер и продължиха до 2 ч. сутринта, трябва да приключат утре следобед.

Засега срещата е предвидена за неделя. Договорът трябва да се подпише от първите дипломати на двете страни, Никос Коциас и Никола Димитров, в присъствието на Ципрас и Заев. Поканени са също генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, специалният специалният му пратеник по въпросите на гръцко-македонския спор Матю Нимиц, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай