Германия отменя санкциите срещу Турция

Германия отменя санкциите срещу Турция | StandartNews.com

Германия ще отмени икономическите санкции, които наложи на Анкара преди една година, съобщи "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Берлин забрани износ на стоки за Турция на стойност 1.5 млрд. евро вследствие на задържането на германски защитник на правата на човека и на петима други активисти, включително на ръководителя на "Амнести интернешънъл".

Рестрикциите ще бъдат свалени през новата финансова година, казват викопоставени чиновници от германското Министерство на икономиката.

Наред с това Берлин ще облекчи и режима за пътувания на германски граждани в Турция. За целта Министерството на външните работи ще свали предупредителните съобщения, че "германците са подложени на сериозен риск, ако посещават южната ни съседка".

Холандия също обяви, че формално ще нормализира отношенията си с Анкара. Спорове между двете страни възникнаха около кампанията за референдума на Ердоган от 2017 година.

Преди дни турският президент отмени извънредното положение, което бе въведено след опита за преврат срещу неговия режим през 2016 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай