Гърция арестува турци, подготвящи атентат срещу Ердоган

Гърция арестува турци, подготвящи атентат срещу Ердоган | StandartNews.com

Група от 9 души, сред които и една жена, е арестувана в Атина заради планирано покушение по време на официалната визита на турския президент Реджеп Ердоган.

Задържаните са членове на Революционната народно-освободителна партия–фронт (DHKP-C, ляво-радикална политическа партия, действаща на територията на Турция). Терористите са арестувани в кварталите Нео Козмос и Калитеа в Атина, съобщава Анадолската агенция, като се позовава гръцкия в. „Вима", цитирал неназовани полицейски източници.

Гръцката полиция е провела претърсвания на три адреса, където живеят левите радикали. Открити са записи и скици с подробно изработен план за покушението на турския държавен глава. Планът предвиждал обстрел с гранатомети от две точки по конвоя на Ердоган. В шифрованата информация мишената е под името "Скорпион".

Част от групата е трябвало да стреля пряко по автомобила на турския президент. Гръцките сили за сигурност продължават да издирват мястото, където са укрити гранатометите, ръчните гранати и бутилките със запалителна течност, които терористите е трябвало да ползват за атентата срещу Ердоган.

Предполага се, че тайникът с оръжейния арсенал се намира в подножието на планината Парнита на север от Атина.

Сред арестуваните е Хасан Бибер, извършил нападенията над централния офис на управляващата в Турция "Партия на справедливостта и развитието" и над правосъдното министерство през 2013 г.

По-късно той е бил задържан в Гърция след опит да прехвърли лодка с боеприпаси от гръцкия остров Хиос в Турция. Групата е задържана по обвинение за участие в терористична организация, но всички 9 души отхвърлят това и съобщават за полицейски произвол и насилие по време на ареста им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай