Ердоган иска ревизия на договор от 1923-а, засягащ и България

Ердоган иска ревизия на договор от 1923-а, засягащ и България | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю за гръцки вестник точно преди започналото днес негово историческо посещение в Гърция, че трябва да се ревизира Договора от Лозана, с който през 1923 г. се уреждат множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите.

Той заяви това във връзка с първото посещение на турски държавен глава в Гърция от 65 години насам, по време на което ще гостува и в Комотини.

Думите му веднага бяха отхвърлени от президента Прокопис Павлопулос. "Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и Европейския съюз и не подлежи на предоговаряне. В него няма недостатъци, не се нуждае от преразглеждане или обновяване", каза той по време на срещата си с Ердоган.

Турският президент заяви, че защитата правата на етническите турци в Гърция е приоритет за Анкара. Мюсюлманите, живеещи в граничния район Западна Тракия, не могат да избират свой Главен мюфтия, докато християнските общности в Турция свободно избират свои патриарси, а това означава, че Лозанският договор не се прилага справедливо, цитира думите му "Ройтерс".

"Как може да твърдим, че Лозанският договор е в сила? В този смисъл Лозана не действа. Трябва да докажем, че Лозанският договор е приложим, като направим това" (бел.ред. - разрешим проблема).

В размяната на реплики с Павлопулос той каза също, че Гърция не би влязла в НАТО без подкрепата на Турция.

В интервю за в."Катимерини" Ердоган бе попитан какво по-точно има предвид, когато говори за ревизия на договора, включва ли това промяна на граници и как това се отнася до Гърция и другите райони, засегнати от него. "Преди всичко, Лозанският договор обхваща не само Гърция, но и целия район и само заради това мисля, че с времето всички договори се нуждаят от ревизия. В светлината на последните събития Договорът от Лозана се нуждае от ревизия - не само за Турция, но и за Гърция."

След това той обяснява, че подобен процес може да е от взаимна полза, "но, разбира се, има хора, които не разбират за какво изобщо става дума". "Тези хора не знаят достатъчно какви са последиците от Лозанския договор, но веднага ме обвиняват и търсят друг смисъл зад изявленията ми, а зад тях няма нищо скрито."

Ердоган обяснява, че не иска да навлиза в подробности, но причината да говори за ревизия е, че "продължават разговори за островите и други въпроси и само заради едно събитие нещата се усложниха. Мисля, че това е нещо, което трябва да преодолеем в едно такова обширно море като Егейско. Търговски и туристически кораби трябва да плават без проблеми. Трябва да преодолеем всякакво усложняване."

Подобни преговори няма да са балансирани, защото в речта си миналата година казахте, че Анкара съжалява, че с Лозанския договор е предала определени острови на Гърция, докато в същото време Атина не иска нищо, пита "Катимерини".

Запитан как си представя на теория уреждането на споровете в Егейско море, Ердоган отговаря, че двете страни могат да дадат начало на такъв процес и обяснява: "Имаме проблеми с очертаването на въздушното пространство, морските граници и континенталния шелф. Има определени проблеми, които лесно може да бъдат преодолени, включително с взаимни отстъпки." Той обяснява, че Турция не е съгласна със съществуващото положение около границите на териториалните води и въздушното пространство, защото това създава проблеми за турските кораби, а бойните и гражданските самолети не бива да са заплаха един за друг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай