Ердоган: Босна е наша!

Ердоган: Босна е наша! | StandartNews.com

Турският президент смята, че страната му е наследник на Османската империя и като такава трябвало да се грижи за наследството й на Балканите.

Турският президент Реджеп Ердоган припомни заръката на бившия босненски президент Алия Изетбегович, който ден преди смъртта си през октомври 2003 година му казал: "Реджеп, вие сте потомци на султан Фатих. Тези земи са ви оставени от него в наследство и затова трябва да се грижите за тях." Ердоган посетил умиращия Изетбегович в болницата, защото го смятал за "един от най-големите мюсюлмански мислители на нашето време".

"Е, как ние днес да изоставим Мостар? Да се откажем от река Дрина? Как да се откажем от джамията на султан Фатих? Разбира се, че ние никога няма да направим това. Няма да се откажем от тях. Тези паметници са короната на нашата цивилизация. Тя ги е построила като доказателство за съществуването си. От 15-и век до днес", каза Ердоган по време на форум на т.нар. Международен цивилизационен съвет в Истанбул.

"Тези, които не ограничават историята само с времето, в което живеят, създават мостове между миналото и бъдещето. Те виждат по един различен начин бъдещето си. И Алия Изетбегович точно по този начин живееше. Самият факт, че той завеща Босна на Турция, доказва неговия цивилизационен хоризонт", подчерта Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай