10:45 ч.

10.08.18

2 мин.

0

8

0

Десетте държави с най-бързо изчезващо население в света са в Европа

от редактор |

Десетте държави с най-бързо изчезващо население в света са в Европа

Американското издание „Бизнес инсайдър" публикува материал, посветен на десет държави със сериозни демографски проблеми.


Специално място в материала е отделено и на демографската криза у нас. Според изданието България, най-бедната страна членка на Европейския съюз, е страната с най-бързо топящо се население и съвсем скоро българите ще бъдем колкото след края на опустошителната Втора световна война.


Очаква се през 2050 г. българите да са едва 5,4 милиона, като за това е виновен не само ниският коефициент на плодовитост от 1,46 деца на жена, но и високата емиграция.


Особено любопитно е, че десетте държави с най-бързо изчезващо население в света се намират в Европа, като повечето са членки на ЕС. В тази негативна класация, след България се нареждат Латвия, Украйна, Хърватия, Румъния, Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария.


Изненадващо обаче със сериозни демографски проблеми са и едни от най-населените държави в света. Проблеми с ниската раждаемост имат дори САЩ, Япония, Южна Корея, Испания, Италия, Обединеното кралство. Повечето от тези страни обаче успяват да компенсират спада на раждаемостта с прием на имигранти.


Китай, с население от над един милиард души, също е изправен пред тиктакаща „демографска бомба". Експерти предричат, че през 2030 г. 25% от населението на страната ще бъде над 60 години.


Властите срещат сериозни трудности да увеличат раждаемостта, след като продължение на десетилетия на китайските семейства не се разрешаваше по повече от едно дете.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:21 · 11.08.2018
Прeди нe можeшe да сe eмигрира само прeстъпници бягаха или наи отчаянитe а Сeга e лeсно И законно Можe 100 хил да сe върнат в БГ слeд пeнсия иначe трябва ощe много усилия да станeмe бяла държава да нe бягат хората ама e трудно
Потребител · 13:02 · 11.08.2018
Щом като социализмът е виновен защо от 30 год. отрицателния прираст се увеличава? Това си беше операция и цел на Запада в частност Англия и нашите “братя” отвъд океана да смажат целия соц. блок. Е успяха. Сега работим и правим деца за тях извън Родината.
Потребител · 06:34 · 12.08.2018
@Потребител работи и еби и мълчи
@ Sopeto · 11:08 · 11.08.2018
Абсолютно съм съгласен,това са страните с див капитализъм.Нали не мислиш,че това е демокрация?!!!
Тъпо · 09:28 · 11.08.2018
България не е била в тази класация преди 30 години.Така че,псевдосоциализма не ти е виновен.
Shopeto · 11:02 · 11.08.2018
@Тъпо Нали не твърдиш, че е само случайност? Защото бившите соц наистина са на първите места. Как си го обясняваш, с промяната на климата?
Потребител · 08:58 · 11.08.2018
еТО ДОКЪДЕ ВОДИ ПСЕВДОСОЦИАЛИЗМА, КОЙТО ИЗТОЧНО-ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ ИЗПОВЯДВАХА ТОЛКОВА ГОДИНИ. пОГЛЕДНЕТЕ, ЧЕ НАЙ-ЗАСТРАШЕНИТЕ СТРАНИ В ЕВРОПА СА САМО БИВШИТЕ "СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ" СТРАНИ.
Shopeto · 11:04 · 11.08.2018
@Потребител Защо "псевдо", доколкото знам социализмът беше "реален"....
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент