Борисов похвали Албания за признаването на българското малцинство /ОБНОВЕНА/

Борисов похвали Албания за признаването на българското малцинство /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Исторически пробив за България. След 104 години Албания призна българската етническа общност в страната. Това написа на личната си страница във Facebook премиерът Бойко Борисов.

Албанският парламент прие Закона за защита на националните малцинства, в който се признава съществуването на българско малцинство.

"Положихме изключителни дипломатически усилия, за да стигнем до този успех и да защитим правата на българите, които са били част от формирането на нашия народ, но остават извън съвременните ни граници", пише в социалната мрежа Борисов. "Благодаря на моя приятел - премиерът на Албания Еди Рама, пред когото бях поставил въпроса, а той спази обещанието си Албания да не нарушава интересите на българската общност", допълва българският премиер.

"Благодаря и на всички, които в последните години работиха това да стане факт. България ще подпомага европейската интеграция на Албания, в която виждаме наш истински партньор и близък приятел", отбелязва Бойко Борисов.

Албанският парламент прие Закона за защита на националните малцинства, в който се признава съществуването на българско малцинство със 102 гласа "за", при 10 "против" и 1 "въздържал се".

Министърът на външните работи Дитмир Бушати заяви, че този закон е ангажимент на Албания, който произтича от принадлежността на страната към международните институции и по-конкретно от членството в Съвета на Европа (СЕ) и Рамковата конвенция на СЕ за малцинствата.

Албанският външен министър наблегна и на значението на закона от гледна точка на перспективата на страната за европейска интеграция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай