Бият депутати в Скопие! Албанец взриви етническия мир /ОБНОВЕНА/

Бият депутати в Скопие! Албанец взриви етническия мир /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Демонстранти бият депутати в Събранието на Македония, полиция влезе в сградата.

Към момента има информация за няколко бити депутати от СДСМ заедно с лидера на Алианс за албанците д-р Зиедин Села. Окървавени са Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петре Шилегов.

Демонстрантите нахлуха в Събранието на Македония и превзеха пленарната зала, където по-рано днес представителят на ДСИ - Талат Джафери беше избран за председател на парламента.

Навсякъде се чуват скандирания „Македония", „Няма да ви се размине", „Избори", пеят се песни с обидно съдържание за албанците.

ЗАВРЪЗКА:

Протестиращите, които преди час завладяха пресцентъра на парламента изгониха полицаите, които влязоха в сградата на Събранието, за да ги разпръснат. Входът на пресцентъра е барикадиран с фотьойли и маси и никой не може да влезе, а ранените депутати са заложници в ъгъла на залата. Това съобщи за „Фокус" главният редактор на МКД – Александър Дамовски.

Според непотвърдени информации се очаква да пристигнат специални части , които да изведат блокираните.

Движението „За заедничка Македония" призова граждани от всички градове да се събрат пред Събранието на Македония. Призивът е публикуван в официалния „Фейсбук" профил на движението „Гражданска инициатива за заедничка Македония Илинден". В призива се твърди, че народът е господар в тази държава и е крайно време да се вземат всички мерки за защита на Македония.

Междувременно лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който се намира във Виена и се очаква да се върне в Скопие след полунощ, призова за спокойствие. В поста на Груевски във „Фейсбук" се казва: „Насилието не е решение, необходимо е успокояване на страстите. Народът не трябва да се поддава на провокациите на СДСМ и на тези, които искат да пратят държавата в още по-дълбока криза. ВМРО-ДПМНЕ ще се противопостави на всички антидържавни действия на СДСМ чрез правни и политически, но демократични средства".

Най малко 8 са ранените депутати, които са потърсили медицинска помощ, предава за „Фокус" главният редактор на МКД Александър Дамовски. Най-сериозно е пострадал, според журналисте в Събранието, лидерът на Алианса на албанците и бивш кмет на Струга – д-р Зиедин Села. Сред битите депутати е и Радмила Шекеринска от СДСМ. Част от ранените са откарани в болниците.

РАЗВРЪЗКА

Специални части влязоха в пресцентъра на парламента и успяха да изблъскат протестиращите, предава за „Фокус" Александър Дамовски, главен редактор на македонското електронно издание МКД, който се намира в сградата на Събранието. Според Дамовски в момента специалните части са блокирали пресцентъра, където се намира и пребитият лидер на Алианса на албанците д-р Зиедин Села.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай