Българин ще координира полицейски център за Югоизточна Европа

Българин ще координира полицейски център за Югоизточна Европа | StandartNews.com

България за първи път оглавява центъра, който координира сътрудничеството на полицейските и митническите органи в Югоизточна Европа от 2000 година насам. На заседание на Съвета на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), проведено на 12 декември 2017 г., българският представител Снежана Малеева бе избрана за генерален директор на центъра за мандат от четири години.

От октомври 2011 г. Малеева е директор по правните и вътрешните въпроси на SELEC, а през септември 2017 г. бе избрана за временно изпълняващ длъжността генерален директор след предсрочното прекратяване на мандата на македонския представител на този пост.

SELEC е правоприемник на Регионалния център за борба с трансграничната престъпност на Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа (SECI Център), работещ в Букурещ от 2000 г. Държави членки са Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Македония, Гърция, Унгария, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция. Всяка от тях има офицери за връзка от министерствата на вътрешните работи и от митническите органи, които координират взаимодействието на националните компетентни органи на отделните държави.

SELEC е единствената по рода си регионална организация, която обединява усилията на полицейските и митническите служби на държавите от ЮИЕ в борбата с трансграничната организирана престъпност, като координира и подпомага оперативното им сътрудничество и по-специално: улеснява обмена на информация, оперативни данни и искания за оперативна помощ; координира съвместни регионални разследвания и съвместни регионални операции; събира, анализира и предоставя за ползване от държавите информация и оперативни данни; извършва стратегически анализ и изготвя оценки на заплахите; събира добри практики ги популяризира чрез многонационални обучения и конференции.

България координира една от най-активните работни групи към центъра - Работната група за борба с трафика на наркотици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай