Арестуваха за измама високопоставени представители на руския космически сектор

Арестуваха за измама високопоставени представители на руския космически сектор | StandartNews.com

Трима високопоставени представители на руското ракетно-космическо предприятие "Енергия" бяха арестувани за корупция, предаде Франс прес, като се позова на Следствения комитет (СК) на Руската федерация.

Алексей Белобородов - заместник-директорът на компанията, която произвежда пилотираните космически кораби "Союз" и товарните "Прогрес" - и двама негови подчинени са задържани. На тримата са повдигнати обвинения в опит за измама. СК отбеляза, че арестите са били извършени в рамките на разследване, водено с "активната помощ" на Федералната служба за сигурност (ФСС).

В края на миналия месец ФСС проведе няколко обиска, насочени срещу руския космически сектор, в съответствие с разследване за държавна измяна, съобщиха местни медии. Те бяха проведени в Централния научноизследователски институт по машиностроене (ЦНИИмаш) - главния изследователски институт на руската космическа промишленост - чийто служител Виктор Кудрявцев бе арестуван.

Според в. "Комерсант" десетина служители от сектора са заподозрени, че са предали на западни тайни служби секретна информация за проекти за руски хиперзвукови оръжия.
В началото на март руският президент Владимир Путин се похвали с нови, по думите му, непобедими хиперзвукови и подводни оръжия, разработени от неговата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай