Над 100 страни се включиха в "Един пояс, един път"

 Над 100 страни се включиха в "Един пояс, един път" | StandartNews.com

Реч на Н.Пр. Си Дзинпин
Президент на Китайската народна република
по време на церемонията по откриването на
Форума за международно сътрудничество „Един пояс, един път" в Пекин на 14 май 2017г.

В този прекрасен сезон на ранно лято, когато всяко живо същество е пълно с енергия, искам да поздравя всички вас, отличени гости от над 100 държави, с присъствието си на този важен Форум по инициативата "Един пояс, един път", проведен в гр. Пекин. Това наистина е събиране на велики умове.
В следващите два дни, надявам се чрез ангажиране с пълен обмен на гледни точки, ще допринесем за изпълняването на инициативата „Един пояс, един път", проектът на века, така че да бъде от полза за всички хора по целия свят.

Преди повече от 2000 години, нашите предци, които са пътували дълго през огромните степи и пустини, отвориха трансконтиненталния пасаж, свързващ Азия, Европа и Африка, известен днес като Пътя на коприната. Нашите предци, прекосявайки бурни морета, създадоха морски маршрути - свързващи Изтока със Запада, а именно Морския път на коприната. Тези древни пътища на коприната отвориха прозорците на приятелското общуване между народите, добавяйки прекрасна глава към историята на човешкия прогрес.
Хилядолетната "позлатена бронзова копринена буба", изложена в китайския исторически музей Шаанси, и корабокрушението Белитунг, открито в Индонезия, свидетелстват за този вълнуващ исторически период.

Обхващащите хиляди мили и години, древни маршрути на коприната въплъщават духа на мира и сътрудничеството, отвореност и приобщаване, взаимно учене и взаимни ползи. Духът на Пътя на коприната се превърна в голямо наследство на човешката цивилизация.

-- Мир и сътрудничество. В китайската династия Хан около 140 г. пр.н.е., Джан Чиен, царски пратеник, напуска Чан'ан, столицата на династията Хан. Пътувал е на запад на мирна мисия и открил сухопътен маршрут, свързващ Изтока и Запада, едно смело начинание, което остава известно като пътуването на Джан Чиен до западните региони. Векове по-късно, в годините на династиите Танг, Сонг и Юан, такива копринени маршрути, както сухопътни, така и морски, процъфтяват. Големите авантюристи, включително Дю Хуан от Китай, Марко Поло от Италия и ибн Батутах от Мароко, са оставили отпечатъците си по тези древни маршрути. В началото на 15-ти век Джън Хе, прочутият китайски навигатор от династията Минг, е направил седем пътувания до Западните морета, което се помни и до днес.

Тези пионери са спечелили своето място в историята не като завоеватели с военни кораби, оръжия или мечове. По-скоро те са запомнени като приятелски емисари, водещи каравани с камили и плаващи с кораби със съкровища. Поколение след поколение, пътешествениците по Пътя на коприна са изграждали мост за мир и сътрудничество между Изтока и Запада.

-- Откритост и всеобхватност. Древните пътища на коприната са обхващали долините на Нил, Тигър и Ефрат, островите Инд и Ганг, Жълтата река и Янгзъ. Те свързват родните места на египетската, вавилонската, индийската и китайската цивилизация, както и земите на будизма, християнството и исляма, и домовете на хора от различни националности и раси. Тези маршрути са позволили на хора от различни цивилизации, религии и раси да си взаимодействат и да се прегърнат взаимно с отворен ум. В хода на обмена, те са насърчили духа на взаимното уважение и са се ангажирали с общо усилие за постигане на просперитет. Днес, античните градове Дзючуен, Дунхуан, Тулуфан, Каши, Самарканд, Багдад и Константинопол, както и древните пристанища Нингбо, Чуенджоу, Гуанджоу, Бейхай, Коломбо, Джеда и Александрия са живи паметници на тези минали взаимодействия. Тази част от историята показва, че цивилизацията процъфтява с откритост и народите просперират чрез обмен.

-- Взаимно учене. Древните копринени маршрути не са били само за търговия, но са и стимулирали потока от познания. По тези маршрути китайската коприна, порцелан, лакове и железария са били доставяни на Запад, докато пипер, лен, подправки, грозде и нара са влезли в Китай. Чрез тези маршрути будизмът, ислямът и арабската астрономия, календарът и медицината са намерили своето място в Китай, а четирите големи изобретения на Китай и развъждането на копринени буби се разпространяват в други части на света. По-важното е, че обменът на стоки и ноу-хау са стимулирали нови идеи. Например, будизмът произхожда от Индия, процъфтява в Китай и е обогатен в Югоизточна Азия. Конфуцианството, което се ражда в Китай, е получило признание от европейските мислители като Лайбниц и Волтер. Тук се крие привлекателността на взаимното учение.

-- Взаимни облаги. Древните копринени маршрути са свидетели на оживените сцени на посещения и търговия по суша, и кораби пристигащи в пристанищата. По тези важни артерии на взаимодействие, капитал, технологии и хора са се движели свободно, а стоките, ресурсите и облагите са били широко споделени. Древните проспериращи градове Алма-Ата, Самарканд и Чан'ан и пристанищата на Сур и Гуанджоу процъфтяват, както и Римската империя, както и кралствата Партия и Кушан. Династиите Хан и Тан на Китай са навлезли в златна ера. Древните копринени пътища са донесли просперитет на тези региони и са стимулирали тяхното развитие.

- Историята е нашият най-добър учител. Славата на древните копринени маршрути показва, че географското разстояние не е непреодолимо. Ако вземем първата смела стъпка един към друг, можем да се впуснем в път, водещ до приятелство, споделено развитие, мир, хармония и по-добро бъдеще.

От историческа гледна точка, човечеството е достигнало века на голям напредък, голяма трансформация и дълбоки промени. В този все по-полюсен, икономически глобализиран, дигитализиран и културно разнообразен свят, тенденцията към мир и развитие става все по-силна и реформите и иновациите набират скорост. Никога не сме виждали толкова близка взаимозависимост между отделните страни, както днес, такова пламенно желание на хората за по-добър живот и никога не сме имали толкова много средства да надделеем над трудностите.

По отношение на реалността, ние се намираме в свят, изпълнен с предизвикателства. Глобалният растеж изисква нови двигатели, развитието трябва да бъде по-приобщаващо и балансирано, а разликата между богатите и бедните трябва да бъде стеснена. Горещите места в някои региони причиняват нестабилност и тероризмът е разпространен. Дефицитът на мир, развитие и управление, представлява голямо предизвикателство за човечеството. Това е въпросът, който винаги е бил в съзнанието ми.

През есента на 2013 г., съответно в Казахстан и Индонезия, аз предложих изграждането на „Икономически пояс по пътя на коприната" и „Морския път на коприната 21-ви век", които наричам инициативата „ Един пояс, един път". Както казват китайците: "Прасковите и сливите не говорят, но те са толкова привлекателни, че под дърветата се образува път." Четири години по-късно, над 100 страни и международни организации подкрепиха и се включиха в тази инициатива. Важните резолюции, приети от Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност, съдържат препратки към него. Благодарение на нашите усилия, визията на инициативата „Един пояс, един път" се превръща в реалност и носи богати плодове.

През тези четири години се наблюдава задълбочена свързаност на политиките. Както съм казвал на много поводи, преследването на инициативата „Един пояс, един път"

 

не е предназначено да „преоткрие колелото

 

По – скоро има за цел да доразвие стратегиите за развитие на участващите страни, като използва техните сравнителни сили.
Имаме засилена координация с политическите инициативи на съответните държави, като например Евразийския икономически съюз на Русия, Генералния план за свързване с АСЕАН, инициативата "Светъл път" на Казахстан, инициативата за „Средния коридор" на Турция, инициативата за пътна инфраструктура на Монголия, „Два Коридора", една инициатива на Икономическия кръг на Виетнам, инициативата „Northern Powerhouse" на Обединеното кралство и инициативата „Amber Road" на Полша. Също така промотираме допълването между плана за развитие на Китай и тези на Лаос, Камбоджа, Мианмар, Унгария и други страни. Китай е подписал споразумения за сътрудничество с над 40 държави и международни организации и е осъществил рамково сътрудничество за производствен капацитет с повече от 30 държави. По време на Форума ще бъдат подписани редица споразумения за сътрудничество относно политическата свързаност и плановете за действие. Също така ще лансираме инициативата за коопериране "Един пояс, един път" за търговска свързаност заедно с около 60 държави и международни организации. Подобна свързаност на политиките ще има мултиплициращ ефект върху сътрудничеството между участващите страни.

--- През тези четири години се наблюдава засилена инфраструктурна връзка. Изграждането на пътища и железопътни линии създава просперитет във всички сектори. Ускорихме изграждането на високоскоростната железопътна линия Джакарта-Бандунг, железопътната линия Китай-Лаос, железопътната линия Адис Абеба-Джибути и железопътната линия Унгария-Сърбия и модернизирахме пристанищата Гуадар и Пирея в сътрудничество със съответните държави. Голям брой проекти за свързване са в процес на подготовка. Днес се изгражда една многоизмерна инфраструктурна мрежа, подкрепена от икономически коридори като икономическия коридор Китай – Пакистан, икономическия коридор Китай-Монголия-Русия и новият Евразия Континентал мост. Мрежата включва маршрути за сухопътен, морски и въздушен транспорт и информационна магистрала, и е поддържана от големи железопътни, пристанищни и газопроводни проекти.

-- През тези четири години се наблюдава нарастване на търговската свързаност. Китай работи с други страни, участващи в инициативата "Един пояс, един път", за да насърчи улесняването на търговията и инвестициите, и да подобри бизнес средата. Казаха ми, че само за Казахстан и други страни от Централна Азия времето за митническо освобождаване за селскостопанска продукция, изнасяща за Китай, се намалява с 90%. Общата търговия между Китай и други държави от „Един пояс, един път" в периода 2014-2016 г. надвишава 3 трилиона щатски долара, а инвестициите на Китай в тези страни надхвърлят 50 милиарда долара. Китайските компании са създали 56 зони за икономическо сътрудничество в повече от 20 страни, генерирайки около 1,1 милиарда долара данъчни приходи и 180,000 работни места за тях.
-- През тези четири години се наблюдава разширена финансова свързаност. Финансовото затруднение е ключовото предизвикателство за реализирането на свързаността. Китай е ангажиран с множество форми на финансово сътрудничество със страни и организации, участващи в инициативата "Един пояс, един път". Азиатската инфраструктурна инвестиционна банка е отпуснала заеми от 1,7 млрд. щ.д. за 9 проекта, 4 млрд. щ.д. инвестиции от Фонда на Пътя на коприната за държавите участващи в „Един пояс, един път" и „16+1" финансовата холдингова компания между Китай и страните от ЦИЕ е открита. С отличителен фокус, тези нови финансови механизми и традиционните многостранни финансови институции като Световната банка се допълват взаимно. Мрежата за коопериране на „Един пояс, един път" е взела първоначална форма. Многопластовото финансово сътрудничество по инициативата „Един пояс, един път" също е взело първоначална форма.
-- През тези четири години се наблюдава засилена връзка между хората. Приятелството, което произтича от близкия контакт между хората, държи ключа за здрави отношения между отделните държави. Ръководени от духа на коприната, ние участващите в инициативата „Един пояс, един път" страни, полагаме усилия да изградим Образователния път на коприната и Здравния път на коприната и да осъществим сътрудничество в областта на науката, образованието, културата, здравеопазването и обмена между хора.
Подобно сътрудничество спомогна за изграждането на солидна, популярна и социална основа за осъществяване на инициативата "Един пояс, един път".

Всяка година Китайското правителство предоставя 10 000 правителствени стипендии на съответните държави. Местните правителства на Китай също така създадоха специални стипендии за Пътя на коприната, за да насърчат международния културен и образователен обмен. Проектите за сътрудничество между хората, като Културна година на коприната, Туристическа година, Художествен фестивал, Филмов и телевизионен проект, Семинар и диалог за мозъчни тръстове, процъфтяват. Тези взаимодействия доведоха нашите хора все по-близо.
Тези плодотворни резултати показват, че инициативата "Един пояс, един път" отговаря на тенденцията на времето, съответства на закона за развитие и отговаря на интересите на хората. Със сигурност има широки перспективи.

Както често казваме в Китай, "Началото е най-трудната част". Беше предприета решителна първа стъпка в следването на инициативата "Един пояс, един път". Трябва да надграждаме върху силния импулс, генериран, да насочва инициативата „Един пояс, един път" към по-голям успех. При осъществяването на това начинание ние трябва да се ръководим от следните принципи:

Първо: Ние трябва да изградим „Един пояс, един път" като път за мир. Древните копринени пътища процъфтяват във времена на мир, но губят сила във времена на война. Преследването на инициативата „Един пояс, един път" изисква мирна и стабилна среда.
Ние трябва да насърчаваме нов тип международни отношения, включващи печелившо сътрудничество; и ние трябва да изграждаме партньорства през диалог вместо конфронтация и през приятелство вместо съюзничество.
Всички държави трябва да уважават една на друга суверенитета, достойнството и териториалната цялост, пътищата за развитие и социалните системи, както и основните им интереси и главните им тревоги.

Някои региони по древния Път на коприната са били земя на мляко и мед. Въпреки това днес, тези места често се свързват с конфликти, турблуленции, кризи и предизвикателства. Не бива да се позволява това състояние да продължава. Ние трябва да насърчаваме визията за обща, всеобхватна, кооперативна и устойчива сигурност, и да създаваме среда на сигурност, изградена и споделена от всички. Трябва да работим за разрешаването на проблемите на горещите точки чрез политически средства и да насърчаваме посредничеството в дух на справедливост. Трябва да засилим усилията за борба с тероризма, да се справим както с неговите симптоми, така и с първопричините, и да се стремим към изкореняване на бедността, изостаналостта и социалната несправедливост.

Второ: Ние трябва да изградим „Един пояс, един път" като път за просперитет. Развитието държи главния ключ за решаване на всички проблеми. В преследването на инициативата „Един пояс, един път" ние трябва да се фокусираме върху основните въпроси на развитие, да освободим потенциала за растеж на различните страни и да постигнем икономическа интеграция и взаимосвързано развитие и предоставим ползи за всички.

Индустриите са основата на икономиката. Трябва да задълбочим индустриалното сътрудничество, така че плановете за индустриално развитие на различните държави да се допълват и да се укрепват. Трябва да се постави фокус върху лансирането на големи проекти. Трябва да засилим международното сътрудничество в областта на производствения капацитет и производството на оборудване, и да се възползваме от новите възможности за развитие, представени от новата индустриална революция, за да насърчим нови бизнеси и да запазим динамичния растеж.
Финансите са жизнената сила на съвременната икономика. Само когато кръвта циркулира плавно, може да се расте. Ние трябва да създадем стабилна и устойчива система за финансова гаранция, която да държи рисковете под контрол, да създава нови модели на инвестиции и финансиране, да насърчава по – голямото сътрудничество между правителство и частния капитал, и да изгражда диверсифицирана финансова система и многоетапен капиталов пазар.
Трябва също така да развием приобщаващо финансиране и да подобрим мрежите за финансови услуги. Инфраструктурната свързаност е основата за сътрудничество и развитие. Ние трябва да положим големи услия за промотирането на връзката между сухопътна, морска, въздушна свързаност и свързаност на киберпространството, да се състредоточим върху ключови пасажи, градове и проекти, и да свържем мрежи от магистрали, железопътни линии и морски пристанища.
Целта на изграждането на шест основни икономически коридора по инициативата "Един пояс, един път" е поставена, и ние трябва да се стремим да я изпълним. Трябва да се възползваме от възможностите, които предлага новият кръг на промяна - в енергийния микс и революцията в енергийните технологии, за да се развие глобалната енергийна взаимосвързаност и да се постигне "зелено" и "нисковъглеродно" развитие. Трябва да подобрим трансрегионалната логистична мрежа и да насърчим свързаността на политиките, правилата и стандартите, така че да осигурим институционални гаранции за подобряване на свързаността.

Трето: Ние трябва да изградим „Един пояс, един път" като път на отваряне. Отварянето води до напредък, докато изолацията води до изоставане. За дадена страна, отварянето е като борбата на какавидата, която се е освободила от нейния пашкул. Ще има краткосрочни болки, но такива болки ще създадат нов живот. Инициативата "Един пояс, един път" трябва да бъде отворена такава, която, да постигне както икономически растеж, така и балансирано развитие.
Трябва да изградим отворена платформа за сътрудничество и да поддържаме и развиваме отворена световна икономика. Ние трябва съвместно да създадем среда, която да улесни отварянето и развитието, да създаде честна, справедлива и прозрачна система за международна търговия и инвестиционни правила и да се засили организираният поток от производствени фактори,ефективното разпределение на ресурсите и пълна интеграция на пазара.
Ние приветстваме усилията на други страни за насърчаване на отворени икономики, за участие в глобалното управление и за осигуряване на публични продукти. Заедно ние можем да изградим широка общност със споделени интереси.

Търговията е важен двигател за растеж. Ние трябва да прегърнем външния свят с отворен ум, да поддържаме многостранния търговски режим, да развиваме изграждането на зони за свободна търговия и да насърчаваме либерализацията и улесняването на търговията и инвестициите. Разбира се, ние също трябва да се съсредоточим върху разрешаването на въпроси като : неравновесието в развитието, трудностите в управлението, цифровото разделение и неравенството в доходите, и да направим глобализацията отворена, приобщаваща, балансирана и полезна за всички.

Четвърто: Ние трябва да изградим „Един пояс, един път" като път на иновация. Иновацията е важна сила, която задвижва развитието. Инициативата "Един пояс, един път" е нова по своя характер и трябва да насърчим иновациите в преследването на тази инициатива.

Трябва да продължим развитието, основано на иновациите, и да засилим сътрудничеството в граничните области като цифровата икономика, изкуственият интелект, нанотехнологиите и квантовото изчисление и да развием големи данни, изчислителни облаци и интелигентни градове, за да ги превърнем в Цифров път на коприната на 21-ви век. Трябва да стимулираме пълната интеграция на науката и технологиите в промишлеността и финансите, да подобрим средата и да обединим ресурсите за иновации. Трябва да създадем пространство и да изградим семинари за млади хора от различни страни, за да развиваме предприемачеството в тази епоха на интернет и да съдействаме за реализирането на техните мечти.
Трябва да преследваме новата визия за зелено развитие и зелен начин на живот,работа, която е зелена, нисковъглеродна, циркулираща и устойчива. Следва да се положат усилия за укрепване на сътрудничеството в областта на опазването на околната среда и изграждането на стабилна екосистема, така че да се постигнат целите, определени в Програмата за устойчиво развитие за 2030 г.

Пето: Ние трябва да изградим „Един пояс, един път" като път за свързване на различни цивилизации. При осъществяването на инициативата „Един пояс, един път", трябва да гарантираме, че когато става въпрос за различни цивилизации, обменът ще замести отчуждението, взаимното учене ще замени сблъсъците и съвместното съществуване ще замести чувството за превъзходство. Това ще засили взаимното разбирателство, взаимното уважение и взаимното доверие между различните страни.

Трябва да създадем многостепенен механизъм за културен обмен и обмен между хора, да изградим повече платформи и да открием повече канали за сътрудничество. Образователното сътрудничество трябва да бъде подсилено, да се насърчават повече студенти по обмен и да се подобри работата на кооперативно ръководените училища.

Мозъчните тръстове трябва да играят по-добра роля и трябва да се положат усилия за създаване на мрежи и партньорства за мозъчни тръстове. В секторите на културата, спорта и здравеопазването следва да се създадат нови модели за сътрудничество, за да се улеснят проектите с конкретни ползи.

Историческото и културното наследство следва да бъде пълноценно използвано, за да се развиват съвместно туристическите продукти и да се опазва наследството по начини, които запазват характерните особености по Пътя за коприна. Трябва да укрепим обмена между парламентите, политическите партии и неправителствените организации от различните страни, както и между жените, младежите и хората с увреждания с цел постигане на интензивно развитие. Трябва да укрепим и международното сътрудничество в борбата с корупцията, така че инициативата „ Един пояс, един път" да бъде път с високи етични стандарти.

Китай достигна нова отправна точка в усилията си за развитие. Под ръководството на визията за иновативно, координирано, зелено, отворено и приобщаващо развитие, ние ще се адаптираме и насочваме към новото нормално икономическо развитие и ще се възползваме от възможностите, които то предлага. Ще промотираме активно структурната реформа за достигане на устойчиво развитие, да инжектираме силен импулс в инициативата "Един пояс, един път" и да създадем нови възможности за глобално развитие.

Китай ще засили приятелството и сътрудничеството с всички страни, участващи в инициативата "Един пояс, един път", въз основа на петте принципа на мирното съвместно съществуване. Ние сме готови да споделяме практики на развитие с други страни, но нямаме намерение да се намесваме във вътрешните работи на други страни, да изнасяме собствената си социална система и модел на развитие, или да налагаме на другите наша воля. При преследването на инициативата "Един пояс, един път" няма да прибягваме до остарели геополитически маневри. Това, което се надяваме да постигнем, е нов модел за печелившо сътрудничество. Нямаме намерение да формираме малка група в ущърб на стабилността, това което се надяваме да създадем е голямо семейство с хармонично съжителство.

Китай е постигнал практически споразумения за сътрудничество с много страни по осъществяването на инициативата "Един пояс, един път". Тези споразумения обхващат не само проекти за апаратурна свързаност, като транспорт, инфраструктура и енергетика, но и софтуерна свързаност, включваща телекомуникации, митнически и карантинни инспекции. Споразуменията включват също планове и проекти за сътрудничество в икономиката и търговията, промишлеността, електронната търговия, морската и зелената икономика. Китайските власти в областта на железопътния транспорт ще подпишат споразумения със своите колеги от свързаните страни, за да задълбочат сътрудничеството си по редовната железопътна услуга "Китай-Европа". Ние ще работим за стартирането на тези проекти за сътрудничество в ранен етап и ще видим, че те дават ранни ползи.

Китай ще увеличи подкрепата си за финансирането на инициативата „Един пояс, един път" , като добави допълнителни 100 милиарда юана към Фонда на Пътя на коприната и ще насърчаваме финансовите институции да извършват бизнес в чужбина с фондове с юани оценявани на около 300 млрд. юана.

Китайската банка за развитие и Китайската банка за износ и внос ще създадат специални схеми за отпускане на заеми, съответно на стойност равностойна на 250 милиарда юана и 130 милиарда юана еквивалентни в подкрепа на сътрудничество на инициативата „Един пояс, един път" относно инфраструктура, индустриалния капацитет и финансирането. Също така ще работим с AIIB, БРИК, Нова банка за развитие, Световната банка и други многостранни институции за развитие в подкрепа на идеите, свързани с проектите по „Един пояс, един път". Ще работим с други заинтересовани страни, за да изготвим съвместно насоки за финансиране на проектите за развитие на „Един пояс, един път".

Китай ще се стреми да изгради печелившо бизнес партньорство с други страни, участващи в инициативата „Един пояс, един път", да улесни търговията и инвестициите с тях и да изгради мрежа за свободна търговия на „Един пояс, един път". Тези усилия са насочени към насърчаване на растежа както в нашите региони, така и глобално. По време на този Форум Китай ще подпише споразумения за бизнес и търговско сътрудничество с над 30 държави и ще започне консултации по споразумения за свободна търговия със съответните страни. Китай ще бъде домакин на Китайското международно изложение за внос стартиращо от 2018 г.

Китай ще засили сътрудничеството в областта на иновациите с други страни. Ще стартираме Плана за научно,технологично и иновационно сътрудничество, който се състои от инициатива за научен и технологичен обмен между хора, съвместната инициатива за лаборатории, инициативата за сътрудничество в научния парк и инициативата за трансфер на технологии. През следващите пет години ще предложим 2500 краткосрочни проучвателни посещения в Китай за млади чуждестранни учени, ще обучим 5000 чуждестранни учени, инженери и мениджъри и ще създадем 50 съвместни лаборатории. Ще създадем голяма платформа за предоставяне на данни за екологична и природозащитна протекция. Предлагаме създаването на международна коалиция за развитие на зелените зони по инициативата „Един пояс, един път" и ще предоставим подкрепа на свързаните страни за адаптиране към промяната на климата.

През следващите три години Китай ще предостави помощ на стойност 60 млрд. юана (8,7 млрд. щ.д) на развиващите се страни и международни организации, участващи в инициативата „Един пояс, един път", за да лансират повече проекти за подобряването на благосъстоянието на хората.

Ще предоставим спешна хранителна помощ в размер на 2 млрд. юана на развиващите се страни по инициативата „ Един пояс, един път" и ще направим допълнителен принос в размер на 1 милиард щатски долара на Спомагащия Фонд за сътрудничество Юг-Юг. Китай ще стартира 100 проекта "Щастлив дом", 100 проекта за облекчаване на бедността и 100 проекта за здравеопазване и рехабилитация в страните по инициативата „Един пояс, един път". Китай ще предостави на съответните международни организации 1 милиард щатски долара за осъществяване на проекти за сътрудничество, които ще бъдат от полза за страните от „Един пояс, един път".

Китай ще въведе следните механизми за укрепване на сътрудничеството по инициативата „Един пояс, един път: : Бюро за връзка за последващи дейности на Форума, Изследователски център на „Един пояс, един път" за финансово и икономическо развитие, Улесняващ център за изграждане на „Един пояс, един път", Център за финансово сътрудничество за многостранно развитие в сътрудничество с многостранни банки за развитие и Център за изграждане на капацитет на IMF- Китай. Също така ще разработим мрежа за сътрудничество между НПО в страните по инициативата, както и нови платформи за обмен между хора, като"Един пояс, един път" съюз за новини и музикално образователен съюз.

Инициативата „ Един пояс, един път" се корени в древния път на коприната. Фокусира се върху азиатските, европейските и африканските държави, но също така е отворена към всички други държави. Всички страни от Азия, Европа, Африка, Северна и Южна Америка могат да бъдат парньори в межународното сътрудничество по инициативата „ Един пояс, един път".
Стремежът на инициативата се основава на широки консултации и ползите от нея ще бъдат споделени от всички участващи страни.

Древна китайска поговорка казва: "Дълго пътуване може да бъде завършено само като се прави по една стъпка наведнъж". По подобен начин има и арабска поговорка, която казва, че пирамидата е построена чрез поставяне на един камък върху друг. В Европа също така се казва, че "Рим не е бил построен за един ден". Инициативата "Един пояс, един път" е чудесно начинание, което изисква отдадени усилия. Да следваме тази инициатива стъпка по стъпка и да постигаме резултати един по един. По този начин ще донесем истинска полза както на света, така и на всички наши хора!

В заключение, желая на Форума за международно сътрудничество „Един пояс, един път" пълен успех!!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай