1600 гледат на живо клетвата на Тръмп

Вдигат платформа от 10 000 квадратни фута в Капитолия за инагурацията

1600 гледат на живо клетвата на Тръмп  | StandartNews.com

С приближаването на инагурацията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, все по-често възниква въпросът кой ще присъства на церемонията и как ще протече тя. Този въпрос не подмина и България.

Най-вероятно на държавно ниво е поканен посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев. Поканата към него не е учудваща, тъй като на церемонията по полагане на клетва на новоизбран американски президент се кани целия дипломатически корпус, акредитиран във Вашингтон. „Практика е правителството на САЩ да не кани официални чуждестранни делегации на церемонии по инагурация. Но преходният екип (на Тръмп – б. р.), т. нар. transition team, има пълната свобода да покани когото прецени", обясниха за Стандарт американски дипломатически източници.

Така посланик Стойчев почти сигурно ще е сред дипломатите, които ще заемат местата си на специална платформа пред западното крило на Капитолия, чието изграждане започна още преди произвеждането на президентските избори на 8 ноември.

Церемонията по забиването на първия гвоздей на 21 септември постави началото на цялостната организация за събитието след десет дни. Това е традиция, установена отпреди повече от 200 години – от първата инагурация на Джордж Вашингтон в Ню Йорк през 1789 г., та чак до 58-мата, която ще се проведе на 20 януари. И винаги подготовката й е ангажимент на комисия от Сената, която има председател и в която участват председателят на Конгреса, лидерите на мнозинствата в Сената и в Конгреса, сенатор и лидерът на демократите в Конгреса (поне такъв е съставът на настоящата) с председател Рой Блънт. Именно той заедно с останалите членове на комисията и архитектът на Капитолия Стефан Айърс забиха първите гвоздеи.

За всяка инагурация се изгражда напълно нова платформа, а планирането и дизайна й започват повече от година по-рано. На 20 януари на нея ще са повече от 1600 души, сред които досегашните и новоизбраните президент и вицепрезидент заедно с техните семейства, председателят на камарата на представителите в Конгреса, шефът и членове на Върховния съд, бивши президенти, дипломатическият корпус, членове на кабинета – настоящ и бъдещ, членове на Конгреса и висши офицери.

Съоръжението ще е с площ 10 000 квадратни фута и ще бъде със същата големина като тази през 2005 г. – най-голямата до момента. В допълнение над платформата, на Горната западна тераса на Капитолия, ще има друга конструкция, на която ще бъдат разположени хор и гости.

Всяка церемония преминава с планирана предварително програма с речи на изтъкнати личности и общественици, а също и звезди от света на културата и шоубизнеса като най-любопитните факти при последните две – за първия и втория мандат на Обама, са че на тази на 21 януари 2013 г. националният химн изпя поп дивата Бионсе, а на предишната легендата Арета Франклин направи смайващо изпълнение.

Програмата на предстоящата церемония не е известна все още, знае се само, че на нея могат да присъстват избрани и местата им са в зависимост от цвета на билетите им за достъп – общо шест – зелен, оранжев, син, жълт, сив и червен. Околните улици около Капитолия ще бъдат затворени и ще бъдат въведени изключително засилени мерки за сигурност. Любопитно е, че в списъка на забранените предмети освен обичайните оръжия, чадъри, аерозоли и стикове за селфи са включени и всякакви произвеждащи шум устройства и инструменти – свирки, вувузели и тъпани, а също и плакати и транспаранти.
По традиция полагането на клетвата, на която новият президент очертава приоритетите и програмните си цели, е последвано от официален пищен обяд, чието меню винаги се публикува впоследствие от комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай