Бунтовници в Сирия се обединиха за ислямска държава

Бунтовници в Сирия се обединиха за ислямска държава | StandartNews.com

Дамаск. Седем водещи ислямистки бунтовнически групи в Сирия обявиха, че обединяват усилията си, предаде Би Би Си.

В изявление, публикувано онлайн, Ахрар ал-Шам, Джайш ал Ислам, Сукур ал-Шам, Лива ал-Таухид, Лива ал Хак, Ансар ал-Шам и Кюрдския ислямски фронт заявиха, че са се спогодили за "постепенно сливане".

Новият ислямски фронт ще бъде "независима политическа, военна и социална формация", която ще работи за свалянето на режима на Асад и изграждането на ислямска държава.

Съобщението беше направено в момент, когато правителствената армия осъществи важни офанзиви на терена, особено около Алепо на север и край Дамаск. Победите на армията според опозицията и експерти се дължат отчасти на разделението в редиците на бунтовниците.

"Ислямският фронт е независима социална и военна сила, която има за цел да свали режима в Сирия и да го замени със справедлива ислямска държава", гласи комюникето.

Създаването на Ислямския фронт последва смъртта в началото на седмицата на Абдел Кадер Салех, лидер на Лива ал таухид" (Знаме на обединението) - групировка от около 8000 бойци, близка до "Мюсюлманските братя". Известен още с името Хадж Мареа, той многократно призоваваше към сливането на бунтовническите групировки.

Абу Фирас заяви за АФП чрез интернет, че вратите са отворени за всички военни фракции и че специална комисия ще разгледа молбите на желаещите да се присъединят.

Решено е всички бойци, медии, административни и хуманитарни офиси да се слеят в течение на преходен период от три месеца. По време на редовните петъчни митинги срещу режима демонстранти призоваха за обединение на редиците на бунтовниците и скандираха "Кръвта на мъченика (Абдел Кадер Салех) ни сплотява".

Противниците на режима на терена възприемат съобщението като "лоша новина" и за президента Башар ал Асад, и за джихадистите от "Ислямската държава в Ирак и Леванта", които воюват срещу режима, но и срещу бунтовнически групировки.

Франс прес цитира антиправителствен активист от Алепо, който заявява: "Това ще ни помогне да вземем под наш контрол всички освободени зони, завзети от опозицията (Националната коалиция на демократичните и революционни сили) и да попречим на появата на разделени минидържави".

Освен атаките на силите на режима, секторите, контролирани от бунтовниците, са изправени пред голяма несигурност и нарастваща престъпност при липсата на централизирана власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай