9 млн. гърци за месец на лекар

9 млн. гърци за месец на лекар | StandartNews.com

Грандиозна измама със здравното осигуряване е на път да бъде разкрита в Гърция. Оказва се, че 9,5 млн. гърци за един месец се "записали" за медицински прегледи и получили рецепти за лекарства. Здравният министър наредил да бъдат извършени проверки, съобщават местните медии.

В. "Имерисия" цитира министъра, който се заканил, че от тези проверки някои ще загубят съня си. Той споменал дори за виновни лекари и фармацевти, като казал, че ще обяви имената им и ще бъдат съдени. Скандалът е невиждан, защото разкритията сочат, че са издавани направления и рецепти и че едва ли не цяла Гърция е ходила на прегледи, коментира вестникът. За първите 6 месеца на годината разходите за лекарства на здравната каса били превишени със 125 млн. евро. Властите ще проверяват аптеки, имотното състояние на лекари и фармацевти, а идния месец ще бъдат преброени и здравноосигурените.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен заяви междувременно, че не е изключено Гърция да има нужда и от трета помощна програма. Той обаче поясни, че международните кредитори на страната обсъждат и други варианти за продължаване на програмата. Най-важният въпрос е способността на Гърция до приложи икономическите реформи, които се изискват от нея в рамките на текущата програма, както и способността й да осигури бюджетен излишък, каза Рен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай