В Жуков откриха улица, кръстена на български генерал от II световна война

В Жуков откриха улица, кръстена на български генерал от II световна война | StandartNews.com

Улица, кръстена на изтъкнатия български военачалник полковник Владимир Стойчев, командвал Първа българска армия по времето на Втората световна война, бе открит в руския гр. Жуков, Калужска област в четвъртък (8 юни), съобщиха за "Руски дневник" от българското посолство в Москва.

Паметната плоча в чест на Владимир Стойчев бе открита от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация г-н Бойко Коцев, областния управител на Калужска област Анатолий Артамонов, ръководителя на администрацията на Жуковски общински район Анатолий Суярко и кмета на Жуков Олга Ким.

За първи път в Русия се открива улица в чест на чуждестранен военачалник.

Генерал-полковник Владимир Стойчев е два пъти герой на България, кавалер на Ордена "Суворов" I ст. и Ордена "Кутузов" I ст., основател на Българския олимпийския комитет. Той е единственият чуждестранен гражданин, участвал в Парада на Победата през 1945 г. като част от състава на Трети украински фронт.

В дните на Втората световна война Първа българска армия под командването на Стойчев влиза в състава на Трети украински фронт. Рамо до рамо със съветските войски нашата армия участва в кръвопролитните сражения с хитлеристките войски, проправяйки си път до Унгария и Австрия, и посреща Победата при Клагенфурт. В тези боеве се проявява изключителният пълководчески талант и военен гений на генерал Стойчев.

В своето слово на церемонията по откриването на улицата посланик Бойко Коцев отбеляза, че Генерал Стойчев е една от тези легендарни исторически личности, които са олицетворение на всичко онова, което от древни времена обединява българския и руския народ.

"Уверен съм, че днес основната задача е да съхраним именно тези исторически и духовни връзки между България и Русия, които са главната предпоставка за продължаване на плодотворното общуване между нашите народи и задълбочаване на взаимноизгодното сътрудничество", подчерта Бойко Коцев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай