Цензура! Русия блокира чужди сайтове

Цензура! Русия блокира чужди сайтове | StandartNews.com

Русия блокира днес сайтовете на чужди организации, активни в страната и определени като нежелани от властите.

Сред блокираните сайтове е и този на политическото движение "Отворена Русия" на бившия петролен олигарх Михаил Ходорковски, превърнал се в противник на президента Владимир Путин, предаде Франс прес.

През 2015 г. Русия прие закон, който позволява на властите да определят като нежелани чужди организации, които са активни в страната. Впоследствие те може да бъдат забранени, независимо дали става дума за неправителствени организации, за фондации или за компании.

Руският медиен регулаторен орган Роскомнадзор обяви днес, че по искане на генералната прокуратура е добавил в черния списък на организациите още 11 имена. Сред тях са и британските структури, свързани с "Отворена Русия", както и Институтът за Модерна Русия, свързан също с "Отворена Русия" и ръководен от сина на Ходорковски, Павел. В списъка е включена още фондация "Отворено общество", финансирана от Джордж Сорос.

Движението "Отворена Русия" бе учредено през септември 2014 г. от Ходорковски, припомня Франс прес. То цели да обедини проевропейските сили в Русия, за да създаде единна опозиция на президента Владимир Путин. С приближаването на президентските избори през март бившият петролен олигарх изрази подкрепата си за опозиционера Алексей Навални. Той обаче не може да се яви на изборите заради съдебните си неволи в миналото. Ходорковски изрази подкрепа и за кандидатурата на журналистката и телевизионна водеща Ксения Собчак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай