Солистът на "Любэ" празнува 60 с три концерта

Солистът на "Любэ" празнува 60 с три концерта | StandartNews.com

Истинският живот започва сега, дотук всичко беше репетиция, твърди Николай Расторгуев

На 60 години е вихърът на най-истинския живот, преди това е нещо като генерална репетиция. Това твърди фронтменът на най-популярната руска група "Любэ" Николай Расторгуев, който днес навършва точно шейсет години. Юбилеят ще бъде ознаменуван с два концерта на огромната сцена на "Крокус Сити Хол" в Москва на 23 и 24 февруари, след което е предвиден и гастрол в Санкт-Петербург. В навечерието на рождения ден Расторгуев казва, че се чувства превъзходно.„Приятелите ми ме убеждават, че истинският живот започва след шейсетте. Майка ми е на 87 г. Тя ми каза, че старостта настъпва след 80-те. В живота ми не съществува понятието „пенсия". Това, което правим е до последно. И аз ще се държа до край!", зарича се рожденикът. „Що се касае до юбилея ми, аз искам просто днешният ден да премине и да се върна към обикновените се делници и предстоящите турнета", допълва любимецът на цяла Русия. Той е на сцената от далечната 1978 година. Винаги помни първото си излизане с микрофон в ръка и не се срамува да си признае, че са му треперили колената и "всичко, което може да се разтрепери". Когато се върнал при майка си в къщи заявил с радост: „Мамо, сега вече си имам професия. Аз съм артист!"
На 60 години Расторгуев продължава да фучи с любимия джип, отбива се за час-два и във фитнес залата, където задължително прави и серия с щанги, набляга и на боксовата круша. И в празник, и в делник,

обожава да сърба любимия борш

и избягва големите сбирки на маса с непознати компании. Вбесява се, когато насред купона го помолят да изпее нещо. В свободното си време най-добре разпуска като играе билярд с приятели, обича също да пуши скъпи цигари и лула. Казва, че просвирил на китара, защото е нямало къде да си дене ръцете на сцената. Обожава от малък „Бийтълс". От класиката цени най-много руските композитори Чайковски и Рахманинов.
Не обича да говори за личния си живот и семейството си, единственото което сподели, е че синовете му си имат техен жизнен път, той не им се бърка, само се старае да им помага.
Расторгуев минава за първи път под венчило, когато е едва на 19 години. Съпругата е момичето от съседния вход Елена. Двамата живеят щастливо заедно 15 години. Имат син Павел (39 г.), който е културолог по образование. От него е и внучката Соня.
След това при един от поредните гастроли 33-годишният Николай среща хубавицата Наталия, дизайнерка на театрални костюми, която скоро му става втора съпруга. От нея има син Николай младши, роден на 30 март 1994 г. Наталия е жена с характер и винаги е опора за Коля в най-трудните моменти за него. Като при рязкото влошаване на здравето на певеца през 2007 г., когато става ясно, че той страда от хронична бъбречна недостатъчност в напреднал стадий. Коля е поставен на хемодиализа, но това не го отказва от сцената. Две години по-късно

на Растургаев му е присаден бъбрек

а оттогава той води подчертано здравословен начин на живот.
Макар да спечели народната любов с военните си песни, за които излиза в рубашка и с ботуши,
Расторгуев не е служил в армията. Военната комисия го освободила по здравословни причини и така сложила кръст на мечтата му да стане десантчик.
Преди да стане звезда като вокал на "Любе" Коля пее като солист в "Шестеро молодых", чиито състав по-късно се влива в "Лейся песня". През 1985-1986 г. вече е баскитарист в групата "Рондо", а след това става вокалист на същата банда. "Любе" се ражда по идея на известния продуцент Игор Матвиенко, който иска да създаде музикален състав с мъжки вокал и национално-патриотична насоченост на репертоара. Групата вижда бял свят през 1989 г., а за неин рожден ден се приема 14 януари, когато са записани първите две песни - "Люберцы" и "Батька Махно". За кръстник на групата се смята самият Расторгуев. През 1990 г. "Любе" издават дебютния си албум на дългосвиреща плоча и аудиокасета. Той се казва "Мы будем жить теперь по-новому". Първият клип на групата е "Не, валяй дурака, Америка" и включва сложната по онова време компютърна графика и анимация. Издаденият преди 20 г.

албум "Комбат" е най-големият удар на групата

Включва 11 песни в типичния за "Любэ" стил- комбинация от рок, Сега "Любэ" са пред влизане в "Рекордите на Гинес" като най-успешната концертна формация от Източна Европа. От началото на кариерата си до днес те са имали изпълнения на живо пред повече от 5 милиона зрители. С времето популярността им нараства и групата започва да свири както в цяла Европа, така и в САЩ, Канада и Израел. „Не знам в какво точно се крие тайната на дълголетието на групата, възможно да е в таланта на великолепния композитор Игор Матвиенко. Всички сме музиканти от детството, едва ли не по-рождение. „Бийтълс" са си изваяли трайна ниша в душата ми. Понякога, по време на саун-чека свирим техни песни за загрявка. Принципно, обожавам музиката на шейсетте, тази на англичаните и италианците. Усещането като слушам някое старо парче е невероятно", споделя рожденикът Коля.

Оля Ал-Ахмед

Две весели истории от
Търново и караоке бар

Навръх юбилея Расторгуев разказа две смешни истории, една от които от България.
През август 2010 г. на стадиона във Велико Търново трябвало да се пусне заря по време на концерта. Пиротехниците чакали под сцената с нетърпение, кога Николай ще им подаде знак да допрат жичките. Расторгуев ги видял и им кимнал отрицателно с глава за „не", защото песента била неподходяща за заря - бавна и много тъжна. Те обаче разбрали по-нашенски, наопаки кимването му, и тутакси пуснали невероятно дълготрайната заря. Иначе Коля споделя, че винаги идва и пее с огромно желание в България.
Другата весела история е, когато певецът посетил караоке бар с известните негови приятели Лена Ярмолник, Михаил Жванецки и Александър Иншаков. Вътре било пълно с хора, те били в едно закътано сепаре. Приятелите му предложили да изпее някоя песен на „Любэ". В тъмнината никой не забелязал , че самият Расторгуев си пее собствената песен "Ночь яблоком стучит в окно". "Изпях я, а на таблото се изписа оценката : „можехте и по-добре, следващия път се постарайте!" (смее се).

Пребивава доносник,
едва отървава затвора

В навечерието на 60-годишнината на Расторгуев
руският Первый канал показа документален филм за живота му със заглавие "Момчето от нашия двор". В него се разказва как обикновеният младеж от работническо семейство без музикално образование успява да стане супер звезда.
Тв екипът пусна разкази на най-близките хора на музиканта- майка му Мария Александровна, жена му Наталья, малкия син Николай, сестра му Лариса, племенницата Маша и най-добрите приятели. Всички те са категорични, че извън сцената певецът си остава простодушен и отзивчив. Както и че винаги е държал на истината и честността в отношенията.
Когато е бил студент Расторгуев набива отговорника на групата, защото пишел доноси за колегите си какво говорят за съветската власт. После буйният Коля едва отървал затвора и приключил със следването. В ефир майката на певеца призна, че тогава без да се замисли е подкрепила сина си. "Коля направи всичко правилно. Аз съм възпитавала децата си, че истината може да се защитава и с юмруци", обясни Мария Александровна. Във филма се разказва и как Расторгуев плакал като дете, когато успял да види на живо концерт на Пол Маккартни в Москва.

На 50 пуска албум с
кавъри на "Бийтълс"

Николай Расторгуев често казва, че ако не са били "Бийтълс", може би никога нямало да се захване с музика. През 1996 година той събира в соло албум кавъри на легендарната банда. Дискът е издаден предимно за приятели на музиканта, затова е в много малък тираж. В него Коля доказва безспорните си музикални качества, като освен че изпълнява вокалните части в композициите, се включва още със соло на китара и на барабани. За изданието, което носи заглавието "Четири нощи в Москва, изпълнителят споделя по-късно: "Обичам тези песни, защото съдържат невероятен мощен заряд. Умишлено не съм променял аранжимента на повечето от тях, стараейки се да запазя оригиналния дух на Бийтълс, а и е трудно да измениш нещо съвършено." През 2007 г. Николай Расторгуев си направи прави специален подарък за 50-ия си рожден ден –преиздава любимия албум с кавъри на "Бийтълс". За аранжимента на 22-те композиции помагат всички музиканти от ЛЮБЭ, а албумът се превръща в хит.

КОЛЕГИТЕ

Уникален вокал

Виталий Локтев

Николай дълго работи върху вокала си, стриктно отработваше своята уникалност и самобитност. Той откри своето огънче и го запали, намери своята индивидуална интонация — когато изпяването на всяка сричка се изнася продължително. Той притежава необикновен и винаги разпознаваем вокал.

Не търпи фалша

Алексей Тарасов

С Николай много добре и удобно се работи. Той не понася хленчето, разпуснатост и фалш. Когато свирим на сцената забравяме за всичко друго.

Още не сме се сбили

Александр Ерохин

Можете ли да си представите, че за толкова години между нас в групата нито веднъж не сме се сбили! Това трябва да ви говори много.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай