Русия привлича туристи чрез нови технологии

Русия привлича туристи чрез нови технологии | StandartNews.com

Сигурно няма човек, който не обича да почива, като пътешества в своята или в други страни, да се запознава с нови впечатляващи места, исторически и други забележителности, както и с религиозни обекти. С места, където в дълбока древност или недалечно минало са живели неговите прадеди. Подобни желания със все по-модерни средства и с все по-голям размах и качество на услугите изпълнява руската компания "Ростуризъм", ръководен умело от Олег Сафонов.

Ударението на религиозния туризъм и дигиталните технологии ще помогне за развитието на отрасъла и ще осигури увеличиние на туристическия поток в Русия. До този извод стигнаха участниците в "Казански туристически форум. Ориентири за бъдещето", състоял се в Казан. Във форума участваха експерти от туристическата индустрия, посочи ТАСС. Форумът в столицата на Татарстан е традиционно важно събитие в туристическия отрасъл и тази година се провежда за четвърти път.

Туристическият отрасъл се намира на прага на сериозни промени с появата на цифровите технологии, посочи шефът на "Ростуризъм" Олег Сафонов. "Създаващите се нови технологии дават възможност на туристите да работят пряко с авторите на услугите и отстраняват всички посредници. Те предлагат по-качествен и по-евтин туристически продукт, като повишават отговорността за изготвянето му", обяснява Сафонов. Той смята, че въвеждането на блокчейна в туристическия отрасъл съществено ще промени туристическия пазара в близките 5-10 години. "Ростуризъм" вече работи в тази посока със специалисти по високите технологии. Това има особено значение за развитието на туризма в нашата страна, както и в цял свят, коментира Сафонов.

Магазини за виртуална реалност и други електронни услуги позволяват на туристите бързо и изгодно да планират своето пътуване, смята мениджърът по маркетинг в "Visit Britain" Екатерина Меренчук. Позиционирането на един или друг бранд и туристически маршрут в интернет играе важна роля, защото хората предпочитат да общуват и да търсят информация чрез мбилните устройства, обяснява Меренчук. "Хората разполагат с ограничено време, затова предпочитат да получат най-доброто. По тази причина очакваме туристическата индустрия да ни предостави максимум информация, включително по интернет, така че да не пропуснем най-главното", каза Меренчук на форума в Казан.

Религията е важна при пътешествието

Голяма популярност набира халалният туризъм, казва шефът на "Ростуризъм" Олег Сафонов. Този вид туристическа услуга осигурява позволените за мюсюлманите забавления, храни и други неща от живота. В някои руски региони, като например Татарстан вече успешно се създават условия за привличане на туристи - мюсюлмани.

Благодарение на възможностите си в халалния туризъм Татарстан е интересен за туристи, изповядващи исляма. На територията на Татарстан има много паметници на ислямската култура, които са перспективна основа за развитието на религиозния туризъм, посочва Сафонов. Той обяснява, че мюсюлманите повече от хората с други вероизповедания, пътуват като туристи до страни, където се изповядва исляма и ислямските традиции са силни. Популярни сред туристите мюсюлмани са и пътешествия в други райони на Русия, където също има ислямски традиции.

Расте интересът към древния град Болгар

В Татарстан е разположен древният град Болгар, който се смята за място, където ислямът е приет за държавна религия във Волжка България. Там сега е построена Болгарска ислямска академия, подготвяща свещенослужители. В региона има около 1 500 джамии. Най-известната от тях е "Кул Шариф" в Казан.

По данни на експерти, мюсюлманските страни са един от най-перспективните туристически пазари от гледна точка на туризма в Русия. Очаква се, че към 2020 г. пътуващите в чужбина туристи мюсюлмани ще се увеличат до 156 милиона души.

"Ростуризъм" реализира проект "Халал-френдли", чиято цел е да осигури за мюсюлманите туристи комфорт по време на отдиха им в Русия. В случая става дума за позволени от исляма развлечения, храни и други приятни неща в отдиха на мюсюлманите. В програмата участват хотели и ресторанти, които предлагат на туристите разнообразно халално меню. В рамките на проекта е организирана подготвка и на екскурзоводи със специфични знания за исламската религия.

Няма точни данни колко туристи мюсюлмани годишни ходят в Русия, но посетителите не са само от Близкия изток. Увеличават се и китайските туристи, някои от които изповядват исляма.

Експерти казват, че добрата подготовка и привлекателните условия са решаващ фактор за туристите, които желаят "чист халал". За осигуряването на такава инфраструктура още през 2011 г. е започнало изпълнението на програмата "Развитие на вътрешния и външия туризъм в Руската федерация". Предвижда се до края на 2018 г. за халал турсти в курортите да бъдат създадени 81 специализирани обекта.

В други туристически обекти се разчита на увеличаване на туристите чрез разширяване и разнообразяване на услугите за деца.

"Оценяваме 2017 г. като успешна от гледна точка на вътрешния туристически поток, който е на равнището на рекорда от предишната 2016 г.", заяви шефът на "Ростуризъм" Олег Сафонов. В Русия лидери в туризма са Татарстан, Алтайският край, Краснодарският край, Москва и Санкт Петербург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай