16:35 ч.

14.01.18

2 мин.

0

8

0

Русия обмисля денонсиране на Договора за сътрудничество с Украйна

от редактор |

Русия обмисля денонсиране на Договора за сътрудничество с Украйна

Първият заместник-председател на комитета на руската Държавна дума по работите на Общността на независимите държави (ОНД), евразийската интеграция и връзките със съотечествениците Константин Затулин ( „Единна Русия" ) внесе предложение за денонсация на Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между Русия и Украйна в частта му, отнасяща се до взаимното признаване на границите на двете държави, предава РИА Новости.


Депутатът е на мнение, че договорът е „изгоден единствено" за Украйна. „Тъй като, без да определяме механизмите за партньорство, сътрудничество и дружба, във втората част на договора ние признаваме териториалните граници на Украйна, а те, съответно, нашите – към момента на подписването и ратификацията на документа. Тоест, става дума за това, че нашата страна, подписвайки този договор през 1997 година и ратифицирайки го през 1999 година, потвърждава, че приема, например, Крим и Севастопол за част от територията на Украйна", отбеляза Затулин.
Според неговите думи, тогава, през 90-е години, руската страна се е борила активно против положенията на документа, отнасящи се до границите. „(Представителите на Русия) говориха, че това не трябва да се прави, че, даже и да сме съгласни с това, трябва да уговорим доста по-конкретни условия от тези в договора", напомни руският депутат.


„Нашата трактовка на договора се състои в това, че, разбира се, нашите признания са направени във връзка с темата на договора: дружба, сътрудничество и партньорство. Т.е. – няма дружба, сътрудничество и партньорство, следователно възниква повод да заявим: „Значи трябва всички въпроси да се решават отново, включително и по въпроса за границите". Затова, лично аз предлагам да денонсираме този договор, поне в частта му, отнасяща се до признаването на границите", заяви Затулин пред РИА Новости.


Договорът за дружба, сътрудничество и партньорство между Русия и Украйна е основополагащ документ в руско-украинските отношения. Той предполага стратегическо партньорство между двете страни „основано на взаимното уважение, суверенното равенство, териториалната цялост, ненарушимостта на границите, мирното разрешаване на споровете, неизползване на сила или силови заплахи, включително икономически или други форми на натиск".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 19:10 · 29.01.2018
като ни върнат хамериканците на нас нашите ракети, та тогава и руснаците...
Потребител · 10:43 · 16.01.2018
БРАВО, ВЛАДИМИРЕ!
Потребител · 08:34 · 15.01.2018
АМЕРИКАНСКИТЕ ГОВЕДА СИ МИСЛЕХА ЧЕ ЩЕ ПРЕВЗЕМАТ КРИМ И ЩЕ СЛОЖАТ РАКЕТИ И КОРАБИ ПОД НОСА НА РУСНАЦИТЕ. ВЛАДИМИР НЕ Е ОНЯ ПИЯНДУРНИК. ВЛАДИМИР Е ГРОСМАЙСТОР. ПОКАЗА ИМ ХОДА.
Потребител · 17:45 · 14.01.2018
нагли хора
Потребител · 04:48 · 15.01.2018
@Потребител Cтава въпрос за украинzитe , нали?
Потребител · 17:44 · 14.01.2018
щом желаете промяна на договора тогова първо върнете ядрените ракети на украйна нали заради този договор украйна се съгласи ядрените и ракети да се прехвърлят на територията на русия и сащ и европа са гаранти защо според вас има ембарго за не спазване на договораааааааааааааа
Потребител · 04:45 · 15.01.2018
@Потребител Учи история и тогава изказваи глупавото си мнeниe!
Потребител · 04:52 · 15.01.2018
@Потребител USA и Европа бяха гаранти да нe сe мeсят във вътрeшнитe работи на Украина, ама видяхмe какво стана. Русия трябва да e будала, та да си дадe Крим и Донбас. Учи история!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент