РИА Новости за „Стандарт“: Радикалисти заплашват да блокират работата на руските компании в Украйна

РИА Новости за „Стандарт“: Радикалисти заплашват да блокират работата на руските компании в Украйна | StandartNews.com

Организаторите на търговската блокада в Донбас заплашват да „усложнят работата на руски компании в Украйна“, ако Киев не се извърши размяна на затворници. Това заяви един от координаторите им Анатолий Виногродский.

"Ние като обществена организация не сме в състояние да започнем процеса на национализация на тези компании, но ние максимално ще усложним работата на предприятия, принадлежащи към Руската федерация, ако в срок от две седмици не бъде решен въпросът за екстрадицията на нашите затворници," - каза Виногродский по време на пресконференция.

Според него, руските компании, намиращи се в Украйна са "опасни".

Радикалите също смятат, че президентът Петро Порошенко трябва да настоява за освобождаването на затворници в Донбас.

Във вторник руският пратеник в контактната група за разрешаване на ситуацията в Украйна, Борис Гризлов заяви, че Киев започва процес на обмен на затворници между Киев и опълченците: Украинските власти все още не са прели закон за амнистия на участниците в конфликта

В допълнение, властите на Донецка Народна Република призовават за освобождаване на 442 души, а Киев е готов да върне на отцепилата се република само двеста души.

През февруари, украински радикалисти обявиха транспортна блокада на Донбас, което доведе до прекратяване на доставките на въглища в страната. В резултат на това Киев е бил принуден да въведе извънредно положение в енергийния сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай